Hrvatski radio

Radio Osijek

Hit tjedna – Harmonija disonance „Nevera (Lei, lei)”

19.02.2023.

16:11

Autor: Zvonimir Mandić

Harmonija disonance

Harmonija disonance

Foto: Promo materijal / -

Harmonija disonance s pjesmom „Nevera (Lei, lei)” na ovogodišnjoj su Dori bile druge, što je bila samo potvrda da su bile favoritkinje ovogodišnjega natjecanja za odlazak na Eurosong. U izboru za Hit tjedna Radio Osijeka dobile su najviše glasova.

Nakon ekskluzivnog otkrivanja pjesama ovogodišnje Dore, „Nevera (Lei, lei)“ ansambla Harmonija disonance, objavljena u izdanju diskografske kuće Universal Music Hrvatska, odmah je postala jedan od favorita za predstavljanje Hrvatske na najvećem svjetskom televizijskom glazbenom natjecanju – natjecanju za pjesmu Eurovizije koje će se ove godine održati u Liverpoolu.

„Mi smo prezadovoljne nastupom i plasmanom. Sretne smo zbog Leta 3 i nadamo se da će nas u Liverpoolu predstaviti na način na koji to samo oni znaju“, izjavile se glazbenice odmah nakon završnice Dore te uz prve dojmove kratko opisale i cijelo iskustvo: „Nama je ovo bio prvi doticaj s velikom estradnom produkcijom i jako smo zadovoljne kako smo iz probe u probe napredovale. Dale smo sve od sebe i sve u svemu zaista smo zahvalne za ovo iskustvo u kojem smo, između ostalog i puno naučile. Sad se sretno i s ponosom vraćamo svojim korijenima. Nastavljamo dalje sa svojim radom i otvorene smo za nova iskustva. Veliko hvala svima!“

„Pjesma je stilom i tematikom oda tradiciji u fuziji sa suvremenim, na način da supostoje, a ne da se međusobno isključuju. Značenja ima više, a na svakom slušatelju je da ju interpretira po svom osjećaju“, poručile su glazbenice prije svog debitantskog nastupa na opatijskoj pozornici kojim su, zahvaljujući glasovima stručnog žirija i publike, osvojile impresivno drugo mjesto.

Iznimno hvaljena „Nevera (Lei, lei)“ odmah je počela bilježiti sjajne reakcije te je, između ostalog, ostvarila ulaz na službenu ljestvicu najemitiranijih singlova u domaćem radijskom eteru.

Osim toga, pjesma se našla u prvih 10 na Youtube trendingu (na kojem trenutačno broji više od 500 000 pregleda) i Deezer trendingu te bilježi konstantan rast u top 100 najpretraživanijih na servisu Shazam.

Misija Harmonije disonance je pokazati na koje načine se može istraživati, očuvati i prenositi glazbenu tradiciju, spajajući ju sa suvremenim zvukom, što su sjajno pretočili i u interpretaciju pjesme „Nevera (Lei, lei)“.

Glazbu za „Nevera (Lei, lei)“ potpisuje Bartol Stopić (glazba), Sanja Daić, Bojan Petrović i Bartol Stopić supotpisuju tekst, na aranžmanu je, uz Bartola Stopića, radio dvojac pocket palma – Anja Papa i Luka Vidović, dok je za video zaslužna Teodora Martić.

Harmonija disonance započela je s djelovanjem 2016. godine kao projekt na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Danas se kao samostalni ženski vokalni sastav, koji usko surađuje s vrsnim poznavateljima i kazivačima tradicijske glazbe, bavi njenim sakupljanjem, očuvanjem i interpretacijom.

Svojim djelovanjem daju jasan odgovor na pitanje jesu li zaboravljeni izričaji tradicijske glazbe bitni i nadahnjujući za sve generacije glazbenika i slušatelja. Od važnijih trenutaka djelovanja ansambla izdvajaju se sljedeći: koncert održan u suradnji s Jazz ansamblom Muzičke akademije u ciklusu Lisinski subotom (2017.), samostalni koncert Pjevati ću, ne ću stat u mûku u Crkvi svetog Donata u Zadru (2019.) te HRT-ov glazbeno-dokumentarni film o ansamblu Harmonija disonance (2020.).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.