Hrvatski radio

Radio Osijek

Iva na Szigetu (dan prvi)

11.08.2015.

17:16

Autor: Iva Magušić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Budimpešti na otoku Sziget do 17. kolovoza održava od najvećih europskih festivala – Sziget festival.Sziget će ugostiti umjetnike iz 47 zemalja, a karte su otišle u čak 89 zemalja svijeta, očekuje se više od 400 tisuća posjetitelja, tako da je Sziget trenutno najinternacionalnije mjesto na svijetu.

Na Szigetu je i naša suradnica Iva Magušić – svaki dan će se javiti sa svojim dojmovima, što ćemo objavljivati na našim internetskim stranicama. Izvještaj prvi:
:)
"U dva sata u noći obično sam u dubokom snu, ali ovoga puta sam napravila iznimku, odrekla se sna i krenila na Sziget, jedan od najvećih europskih festivala, koji nešto malo manje od pola milijuna ljudi nestrpljivo iščekuje svake godine. Nakon sat i trideset minuta vožnje bili smo u Pečuhu odakle smo trebali uhvatiti vlak za Budimpeštu (dva sata čekanja na kolodvoru, koji to nije, ali smo se zato fino ohladili u vlaku koji ima klimu te u kojem sam u jednom trenutko očekivala pingvine). Da skratim priču o putu, ovo mi je prva godina na Szigetu i ovo ovdje je potpuno drugačija vremenska zona, drugačiji svijet, pa može i svemir!
S obzirom na to da je ponedjeljak na ovom festivalu – 1. dan, ono što nas je dočekalo, uz sve divne stvari, je i čekanje u redovima – za vodu, za kartice, uglavnom za sve, ali cijelo živciranje oko toga i sva nervoza zbog visokih temperatura nestala je oko 21 i 30, kada se na glavnu pozornicu festivala popeo, kako se on predstavlja Robbie „fucking” Williams koji nas je došao zabaviti - i zbilja je. Kobna greška za nas, bila je kasni dolazak do pozornice, tako da smo koncert gledali negdje s kraja (na greškama se uči), ali u tome trenutku, mislim da nam ništa nije smetalo.
Robbie kao Robbie je napravio izvrstan show izvodeći neke od svojih najvećih hitova, klasično za njegove koncerte na pozornicu je došao i netko iz publike (Christine će vjerojatno ovaj Sziget zapamtiti bolje od svih nas), a publiku je iznenadio i s nekoliko obrada, pa smo tako mogli čuti Robbievu verziju pjesme Royals (Lorde pjeva u originalu), a usudio se obraditi i legendarnu grupu The Queen. Inače, možda zanimljivo za napomenuti je i to da je koncert počeo nekih 5 minuta ranije - kad vam se to zadnji puta dogodilo?
Nakon koncerta uslijedili su i brojni partyi te nastupi još nekih manjih bendova na manjim pozornicama. Ono što smo mi odlučili posjetiti je Camp Fire (akustične svirke uz logorsku vatru) koji su prvi dan obilježili Siren and the Wolf nadareni duo iz Hrvatske. 
I tu je, barem za mene, bio kraj prvog tj. minus prvog dana festivala, umor je ipak bio jači od želje da pogledam još nešto, možda i bolje, sad sam, barem se nadam, spremnija za idući dan."

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.