Hrvatski radio

Radio Osijek

Iva na Szigetu (dan treći)

13.08.2015.

16:48

Autor: Iva Magušić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I danas se naša suradnica Iva Magušić javlja s budimpeštanskog otoka Szigeta gdje se do 17. kolovoza jedan od najvećih europskih festivala – Sziget festival:

"Dan treći, odnosno, službeno prvi dan festivala, ponovno bogat i zanimljiv program – što glazbeni, što kulturni.
Najprije idemo s onim što smo mogli poslušati. Gogol Bordello otvorio je glavnu pozornicu jučer, u 16 sati, po najvećem suncu, što nije smetalo brojnoj publici koja je i na „plus milijun” skakala i plesala skupa s ovom energičnom ekipom iz benda. Nažalost, nismo uspjeli poslušati cijeli koncert. Sigurno se, dragi čitatelju, pitaš i zašto, ako je već bilo tako odlično. E pa ovako: u kampu za sada imamo (tj. očito više nemamo) izgubljeni novčanik i mobitel. E sad, lako za novčanik (u kojem je i osobna), frend će ostati živjeti ovdje na Szigetu, neće mu ništa faliti, barem se ima kako javiti svojima. Mobitel je već druga priča. Uglavnom, otišli smo probati pronaći mobitel, jer možda ga je neka poštena osoba ostavila na izgubljeno-nađeno pultu. Tamo rade super ljudi. Došli smo, objasnili da tražimo mobitel, „Stavi ovdje marku mobitela”, kaže čovjek gledajući ispod pulta (kao da gleda u mobitel koji tražimo) i dodaje: „Mhm, a kakve je boje?” Kažemo mi „Sivi”, on: „Aha, a ima li možda maskicu?” Puni sreće jer traži detalje i mobitel je sigurno tamo kažemo mi „Ima, silikonsku.” Čovjek: „Aha, da, nemamo ni jedan takav mobitel”. Hvala ti prijatelju! Barem nam je dao neki tračak nade.
Nakon neuspješnog traženja mobitela (Gogol Bordello je već završio) otišli smo istražiti što ima na drugim pozornicama i naletjeli smo na World Music Stage. U vrijeme kad smo došli svirao je ukrajinski bend DakhaBrakha. Nakon dosta neobične dernjave i žena u vjenčanicama na pozornici, zaključili smo da i nisu bili toliko loši. Inače, riječ je o etno bendu koji masama pokušava približiti ukrajinski folklor te dokazati da on još uvijek postoji. Nakon kratke pauze na pozornicu su se popeli i genijalni Che Sudaka, bend iz Španjolske, točnije Barcelone. Kažu ljudi da im je zaštitni znak energija koju prenose na publiku, ja mogu potvrditi da je! U sat i 30 minuta koliko je trajao koncert ni u jednom trenutku nisam prestala skakati i plesati. Trudila sam se i pjevati i napokon iskoristiti znanje ili prije neznanje španjolskog naučenog uz sapunica. Ovaj bend definitivno se trudi imati što više kontakta s publikom (makar ih ne razumijemo) što dokazuje i to, da je ekipa ostala družiti se s publikom i dobrih 10 minuta nakon koncerta. Ova svirka definitivno ide u kategoriju meni najdražih.
Nakon Che Sudake prošetali smo se i do glavne pozornice gdje je trebao svirati trenutno super popularni Alt-J, inače ih slušam i volim (koliki god „hipsteraj” bili) i nekako sam ih jedva čekala vidjeti uživo, ali dočekalo me veliko razočaranje. Zašto? E pa zato jer su bili toliko dosadni da sam otišla nakon pola koncerta. Slušat ću ja njih i dalje, ali nedjeljom popodne, dok se uživa i ljenčari – bend je točno za to (i ovo ne mislim u lošem smislu).
To je ukratko to što se trećeg dana Szigeta tiče – ako vas zanimaju i drugi detalji, slušajte Brtvu glave večeras od 20 sati, pa se čujemo!
E da, ako netko vidi sivi mobitel, sa silikonskom maskom, sivom, nek′ se javi!"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.