Hrvatski radio

Radio Osijek

Natječaj za Status

05.04.2013.

21:11

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nagrada Hrvatske glazbene unije "Status 2013." bit će dodijeljena i ove godine u sklopu Porina. Organizatori još uvijek primaju prijedloge.

 

“STATUS 2013.”  – Nagrada za vrhunsko umijeće i vještinu sviranja

 

 

Hrvatska glazbena unija od 1997. godine dodjeljuje Nagradu Status najboljim instrumentalistima u protekloj godini. Naziv Nagrade nastao je iz naziva glasila Hrvatske glazbene unije "Status", koji su dali Dražen Buhin i Paolo Sfeci. Prva dodjela održana je 27. veljače 1997. u hotelu Sheraton, a otvaranjem kluba hrvatskih glazbenika – SAX! (1999.) dodjela se preselila u taj prostor. Godine 2006. nagrada je održana u sklopu Sajma glazbe na zagrebačkom velesajmu, a od 2007. - 2009. godine održavala se u zagrebačkom klubu Boogaloo.

 

2010. godine po prvi puta Nagrada se "seli" iz Zagreba u Rijeku. Dodjela Nagrada Status 2010. i 2012. održana je u Stereo Dvorani, a 2011. u HKD-u na Sušaku. Zadnje tri dodjele Nagrade Status je snimala Hrvatska radio televizija, i višekratno emitirala snimku svake od tih dodjela na svome 2. programu. Uz kategorije  pop, rock, zabavna i narodna glazba, od 1998. uvedene su i kategorije za jazz instrumentaliste, u kojima su nominirane i dobitnike tajnim glasovanjem određivali članovi posebne komisije u kojoj su bili najugledniji hrvatski jazz glazbenici – dosadašnji dobitnici dviju ili više Nagrada Status u kategorijama jazz glazbe. Komisijom je niz godina predsjedao proslavljeni hrvatski jazz gitarist i višestruki dobitnik Nagrade Status Damir Dičić, a nakon njegove smrti tu je ulogu preuzeo Neven Frangeš, koji je ovu nagradu i sam osvojio više puta. U znak sjećanja na prerano preminuloga predsjednika HGU-a, od 2006. kategorija jazz glazbe - Električna gitara nosi ime "Damir Dičić".

 

2004. godine kategoriji pop-rock pridodan je naziv “urbana”, a sukladno produkciji i izdanjima koje su pod tim nazivom svoje mjesto našle i u Diskografskoj nagradi Porin.

 

I ove  godine organiziramo dodjelu Nagrada Status 2013., 17. po redu, i prema Pravilniku nagrade potrebno je prikupiti dovoljan broj prijava za svaku kategoriju, minimalno tri prijave, a kategorije su kako slijedi:

 

ZABAVNA, POP-ROCK i URBANA GLAZBA:

 

 1. Kategorija br. 1 - Električna/akustična gitara
 2. Kategorija br. 2 - Bas gitara
 3. Kategorija br. 3 - Klavijature
 4. Kategorija br. 4 - Bubnjevi
 5. Kategorija br. 5 - Puhača glazbala
 6. Kategorija br. 6 - Ostala glazbala

 

NARODNA i ETNO GLAZBA:

 

 1. Kategorija br. 7 - Tradicijska glazbala

 

JAZZ GLAZBA:

 

 1. Kategorija br. 1 - Saksofon
 2. Kategorija br. 2 - Truba
 3. Kategorija br. 3 - Električna Gitara - nagrada "Damir Dičić"
 4. Kategorija br. 4 - Klavir
 5. Kategorija br. 5 - Kontrabas/Bas gitara
 6. Kategorija br. 6 - Bubnjevi

 

Za Nagradu Status mogu biti predloženi instrumentalisti - redovni članovi HGU - koji su u protekloj godini imali vlastita izdanja i/ili su kao instrumentalisti gostovali na albumima drugih izvođača, a od 2011. godine i instrumentalisti koji su objavili ili ostvarili instrumentalnu izvedbu bez obzira na konfiguraciju/nosač na kojima se nalaze. Pod ostvarenom izvedbom smatra se i bilo koja relevantna izvedba uživo, dokumentirana i dostupna javnosti putem TV-a i interneta.

 

Prijave prijedloga za Nagradu Status 2013. traju od 05.04. 2013. (petak), do 23. 04. 2013. (utorak), do 15h, te molimo da iste prijavljujete putem e-maila: nagrada.status@hgu.hr ili obrasca na web stranici Nagrade Status. Prijedloge mogu slati svi redovni članovi HGU-a, kao i podružnice HGU - u svoje ime i/ili na temelju prijedloga svojih članova.

 

Temeljem odluke Predsjedništva HGU, na sjednici održanoj 19.03.2013., odlučeno je da od ove godine, i nadalje, procedura glasanja i odluke o najboljima u pojedinim kategorijama bude u nadležnosti posebne komisije, čiji sastav odobrava Predsjedništvo HGU, a koju čine javno poznati i priznati glazbenici, istaknuti instrumentalisti - članovi HGU, svi redom dosadašnji višestruki dobitnici Nagrade Status.

 

Sama procedura rada komisije i glasanja je sljedeća:

 

 1. Na temelju liste pristiglih prijedloga, komisija izabire tri finalista, ali i najboljega među njima - dobitnika Nagrade Status za tu godinu u odabranoj kategoriji. Izbor tri finalista u svakoj kategoriji će biti javno objavljen na web stranici nagrade Status, a pobjednici, po kategorijama, će biti javno proglašeni na samoj dodjeli nagrade u Opatiji, 09.05.2013.
 2. Komisija bira i najinstrumentalistu godine, kao osobu glazbenika koju će HGU svake godine posebno i dodatno istaknuti - medijski i među svojim članovima, kao i na samoj dodjeli nagrade.

 

Svake godine HGU na završnoj svečanosti dodjeljuje i posebna PRIZNANJA HGU zaslužnim pojedincima, grupama i ustanovama.

 

Nagrada "Status" od 2006. godine održava se uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport grada Zagreba, a od 2010. pokroviteljstvu se pridružuje Odjel gradske uprave za kulturu Grada Rijeke i Primorsko-goranska županija.

 

Završna priredba ovogodišnje dodjele Nagrade Status (17-ta dodjela), održat će se u OPATIJI 09.05.2013. godine (četvrtak).

 

Vezano za sva dodatna objašnjenja i pitanja možete kontaktirati Slavena Franjevića i Gorana Cvoka putem e-maila na: nagrada.status@hgu.hrkoji su i ove godine zaduženi za tehničku provedbu nagrade. Detaljnije informacije o samoj svečanoj dodjeli ovogodišnje Nagrade Status i dobitnicima posebnih plaketa objavit ćemo uskoro u službenim priopćenjima Hgu, te putem službene web stranice Nagrade Status.

 

http://nagrada-status.hgu.hr

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.