Hrvatski radio

Radio Osijek

Objavljene nominacije za 29. Porin – pobjednici će biti poznati 25. ožujka u Osijeku

17.02.2022.

21:02

Autor: Radio Osijek/TM

Osječki gradonačelnik Ivan Radić na objavi nominacija

Osječki gradonačelnik Ivan Radić na objavi nominacija

Foto: porin.org / -

Večeras je objavljeno tko je sve u utrci za najprestižniju glazbenu nagradu – Porin, čija će se dodjela održati 25. ožujka u Osijeku. Na svečanom proglašenju nominacija u Zagrebu osječki je gradonačelnik Ivan Radić izrazio uvjerenje da će ovogodišnji Porin u Gradskom vrtu zasjati u punom sjaju.

„Osijek je ponosni domaćin 29. dodjele Porina. Velika je to čast za naš grad koji je nadaleko poznat po svojoj gostoljubivosti, gastronomiji, prirodnim i kulturnim znamenitostima, ali i izvrsnoj publici. Ova je manifestacija od iznimne važnosti za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju jer doprinosi brendiranju i pozicioniranju Osijeka kao turističke, ali i glazbene destinacije. Uvjeren sam da će ovogodišnji Porin s vrhunskim glazbenicima, autorima, producentima i publikom u našem Gradskom vrtu zasjati u punom sjaju. Siguran sam da će se 25. ožujka, ali i čitav Tjedan Porina, svi naši gosti, osobito glazbenici, osjećati u Osijeku kao u svojoj kući“, rekao je Radić. Osijek će nakon šesnaest godina ponovno biti domaćin dodjele najvažnije glazbene nagrade za koju je ove godine bilo 2116 prijava u 37 kategorija. „To su 332 prijave  više u odnosu na prošlu godinu“, rekla je glavna tajnica Porina Ivana Martinac. Bilo je čak 260 prijavljenih albuma, 381 skladba za Pjesmu godine, a 93 prijave za kategoriju Novi izvođač.

A prema glasovima struke, najviše nominacija (osam), osvojio je Damir Urban s četvorkom. Gibonni i Matija Cvek imaju četiri nominacije, a 2 Cellos, Šimun Matišić i Zvonimir Šestak tri nominacije.

Slavonske boje među nominiranima brani Krankšvester s albumom „Krankšvester V” u kategoriji Najbolji album hip hop glazbe i, naravno, u kategorijama za najbolji album tamburaške i najbolji album pop-folklorne glazbe.

Porina će za najbolji album tamburaške dobiti „16. Glazbeni festival „Šokačke pisme” 2021.”, „Aurea Fest Požega 2021. (Zlatne žice Slavonije” ili „Treba znati” Stanka Šarića. Među potencijalnim dobitnicima u kategoriji najbolji album pop-folklorne glazbe album je sastava The Dekle „Od Dunava do Jadrana”.

Popis svih nominiranih za 29. Porin pogledajte OVDJE.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.