Hrvatski radio

Radio Osijek

Urban&4 iz Osijeka ponijeli četiri Porina

24.03.2022.

23:00

Autor: Radio Osijek/TM

Porin

Porin

Foto: Magdalena Jelečević / Radio Osijek

U osječkoj dvorani Gradski vrt večeras su dodijeljene glazbene nagrade Porin. Najpoznatiju domaću glazbenu nagradu za životno djelo dobili su Jura Stublić, Vera Svoboda i posmrtno prerano preminuli Aki Rahimovski.  

Veliki uspjeh na ovogodišnjem Porinu postigli su Urban&4 osvojivši čak četiri statue. Njihov album „Lipanj, srpanj, kolovoz“ koji producentski potpisuju Damir Urban, Goran Martinac, Matej Zec, Nikša Bratoš i Sandi Bratonja proglašen je Albumom godine, ali i Najboljim albumom rock glazbe. Njihova pjesma „Sama“ autora Damira Urbana proglašena je Pjesmom godine, a Urban&4 dobili su i Porin za Najbolju izvedbu grupe s vokalom za istoimenu pjesmu.

Tri statue odnosi Šimun Matišić Quintet. Osvojili su Porina za Najbolju skladbu jazz glazbe za skladbu „In Grožnjan, After all These Years“ autora Šimuna Matišića, zatim Porina za Najbolju izvedbu jazz glazbe za skladbu „With Pain I Was Born“, te Porina za Najbolji album jazz glazbe za album „Tribute to B.P.“ koji producentski potpisuju Goran Martinac i Šimun Matišić.

Ove godine su u kategoriji Najbolji album jazz glazbe dva dobitnika Porina (zbog istog broja bodova), uz Šimun Matišić Quintet, Porina su dobili i Zvonimir Šestak Groove Assembly za album „In the pocket“ koji producentski potpisuje Zvonimir Šestak.

Najboljim albumom zabavne glazbe proglašen je album „Idem jugu svom“ Harija Rončevića koji on i producentski potpisuje, a Porina u kategoriji Novi izvođač godine osvojio je Filip Rudan. Porina u kategoriji Najbolja ženska vokalna izvedba osvojila je Bad Daughter za skladbu „Favourite Game“, dok su Porina za Najbolju vokalnu suradnju osvojile Ana Opačak i Gabi Novak za skladbu „Pjesma“.


Dva Porina osvojio je Matija Cvek i to u kategoriji Najbolji album pop glazbe za album „Izbirljivo i slučajno“ koji producentski potpisuje Alan Dović, te u kategoriji Najbolja muška vokalna izvedba za pjesmu „Ptice“.Najboljim albumom alternativne glazbe proglašen je album "Portopop" izvođača "Porto Morto", a za najbolji album jazz glazbe "Porina" su dobili Zvonimir Šestak Groove Asembly za album "In the Pocket" i Šimun Matišić Quintet za album "Tribute to B.P."

Dva Porina osvojio je i Dado Marinković – u kategoriji Najbolji instrumentalni album (izvan klasične i jazz glazbe) za album „My life“ koji on producentski i potpisuje, te u kategoriji Najbolja instrumentalna izvedba (izvan klasične i jazz glazbe) za skladbu „Take te te“.


U kategoriji Najbolji album alternativne glazbe Porina je osvojio Porto Morto za album „Portopop“ kojeg producentski potpisuju Roko Crnić, Hrvoje Klemenčić, Hrvoje Nikšić i Mislav Kljenak, dok su Porina u kategoriji Najbolji album Hip hop glazbe osvojili Krankšvester za album „Krankšvester“ kojeg producentski potpisuje Hrvoje Marjanović. Porin za Najbolji album elektroničke glazbe pripao je Toniju Starešiniću za album „Survival Kit“ kojeg producentski potpisuju Silvio Bočić i Toni Starešinić.


Porin za Najbolji aranžman pripao je Nikši Bratošu i Zlatanu Stipišiću Gibonniju za skladbu „Lažu fotografije“, a Nikša Bratoš osvojio je i Porina za Producenta godine, te zajedno s Domagojem Perišićem Porina za Najbolju snimku albuma za album „U po' ure (Extended Edition)“ Zlatana Stipišića Gibonnija.


Porina za Najbolje likovno oblikovanje osvojili su Tanja Stipišić, Jurica Marinković i Denis Milardović za Gibonnijev album „U po' ure (Extended Edition)“, a Porina za Najbolji video broj osvojio je Filip Filković Philatz za „Lažu fotografije“ (Gibonni).

Porina za Najbolji album folklorne glazbe osvojio je Ansambl Lado za album „Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke“ (glazbeni producenti: Robert Tanasković, Margareta Mihalić, Krunoslav Šokac). Najboljim albumom klapske glazbe proglašen je album „55. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2021. (Nove skladbe)“ kojeg izvode razni izvođači, a kojeg producentski potpisuju Dušan Šarac i Mijo Stanić. Najboljim albumom tamburaške glazbe proglašen je album „Treba znati“ Stanka Šarića kojeg on sam i producentski potpisuje. Porin za Najbolji album pop-folklorne glazbe pripao je Klapi „Sveti Juraj“ HRM za album „Plovit se mora“ (glazbeni producenti: Nenad Šiškov, Mario Božić).


Najboljim albumom klasične glazbe proglašen je album „Koncerti za saksofon i gudače“, izvođač – Nikola Fabijanić & Acoustic Project Strings, glazbeni producent – Krešimir Petar Pustički. Porina za Najbolju skladbu klasične glazbe osvojila je Sara Glojnarić za skladbu „Mora“ koju izvodi Vid Veljak, violončelo. Porina za Najbolju izvedbu klasične glazbe osvojili su Simfonijski orkestar HRT-a i dirigent Pavle Dešpalj za skladbu „Svetislav Stančić: Simfonijski scherzo“, dok su Porina za Najbolju snimku albuma klasične glazbe osvojili Alan Šnajder i Božidar Pandurić za album „Sanjarenje“ kojeg izvode Katarina Kutnar, violina i Katarina Krpan, klavir. Porina za Najbolju produkciju albuma klasične glazbe osvojio je Krešimir Seletković također za album „Sanjarenje“ kojeg izvode Katarina Kutnar, violina i Katarina Krpan, klavir.


Najboljim albumom za djecu proglašen je album „Tatine priče i pjesme“ izvođača i producenta Tomislava Golubana. Najboljim tematsko-povijesnim albumom proglašen je album „Antologija: Rajko Dujmić“ izvođača Rajka Dujmića, autor izdanja: Klaudija Čular.


Najboljim albumom popularne duhovne glazbe proglašena su čak dva albuma (zbog istog broja bodova) – album „Gitara i glas“ (izvođač Andrej Grozdanov & Prijatelji, glazbeni producent/urednik Andrej Grozdanov) i album „Memento mori“ (izvođač: Dalibor Prochazka, glazbeni producent Dalibor Prochazka i Ante Akrap). Najboljim albumom s raznim izvođačima proglašen je album „Zagreb calling: Generacija bez refrena“ (urednik izdanja Vedran Peternel). Najboljim koncertnim albumom proglašen je Massimov album „Vještina Boutique“ čiji je glazbeni producent Ivan Popeskić.

Publika, gledatelji i slušatelji uživali su u izvedbama sjajnih glazbenika i zvijezda naše glazbene scene - Darije Hodnik, Erica, Filipa Rudana, Gibonnija, Ivanke Mazurkijević, Katarine Krpan, Katarine Kutnar, Matije Cveka, Mayalesa, Nele, Saše Lozara, grupe Silente, Šimuna Matišića, Tine Vukov, TS Berde Banda, Urbana, Vanne, Vokalnog ansambla Brevis i Zvonimira Šestaka.

U ulozi prezentera vidjeli smo poznata lica hrvatskog javnog života koji su na pozornici statue dodijelili dobitnicima u deset od ukupno 37 kategorija - za album, pjesmu godine, novog izvođača, najbolji album zabavne, pop, jazz, klasične i alternativne glazbe te najbolju žensku i mušku vokalnu izvedbu.

Izvršni direktor "Porina" Davor Drezga zahvalio je gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji na domaćinstvu i svima koji su sudjelovali u organizaciji ovogodišnje dodjele "Porina" koja se, istaknuto je, održala na velikoj sceni, s produkcijom na zavidnoj razini.

Glavna tajnica "Porina" Ivana Martinac izjavila je novinarima kako je od posljednje dodjele "Porina" u Osijeku prošlo 16. godina te kako organizatori smatraju da se priredba ne treba centralizirati u Zagrebu, nego održavati u raznim hrvatskim gradovima. Dodala je kako je ove godine za 37. kategorija pristiglo ukupno 2.116 prijava, samo za pjesmu godine bila je prijavljena 381 skladba te istaknula kako se iduće godine održava jubilarna 30. dodjela "Porina".

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako je grad Osijek ponosni domaćin glazbeno scenskog spektakla, koji je okupio najbolje glazbenike i najbolje publiku. "Grad organizira mnogobrojne glazbene, kulturne i sportske priredbe te tako pokazujemo da je Osijek vrlo živ grad, s puno događaja", dodao je Radić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.