Hrvatski radio

Radio Osijek

Šokačke pisme 2013.

26.01.2013.

09:13

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Županji je i ove godine održan poznati glazbeni festival "Šokačke pisme". Tambura Band proglašeni pobjednicima prošlogodišnjeg festivala.

Finalna večer festivala održana je 25. siječnja 2013. godine u županjskoj kino dvorani Mladost uz izravan prijenos na Radio Osijeku.

Ove je godine izvedeno 46 novih pjesama, a festival je zadržao svoju posebnost što znači kako će pjesme biti izvedene prvi put uživo na pozornici bez prethodnog snimanja i „miksanja“ u profesionalnim studijima te se i ove godine osim iskusnim tamburašima pružila prilika i manje poznatim, ali kvalitetnim tamburaškim sastavima da se predstave širokoj publici. Zanimljivo je kako 40 posto tamburaških sastava koji su se predstaviti na festivalu u Županji dolazi iz- Osijeka.

 

Na završnoj večeri, 25.1.2013. nove su pjesme izveli

 

ŠIMA JOVANOVAC, DŽENTLMENI, GARAVUŠE, HAJO, KRISTALI, PRIJATELJI, PATRIA, TAMBURAŠI SLAVONSKE KRVI, KAS, TAMBURA BAND, ZVONA, ŠIROK ŠOR, MIJO JAGRIĆ – MIŠA, SALAŠ, BEGEŠ, ŠOKCI, RINGIŠPIL, VRANAC, P.S. BAĆE, CANE I ROMANTIČARI, DA CAPO, BARANJSKI SOKAK, SLAVONSKA IDILA te iz polufinalne večeri plasirana tri tamburaška sastava - PLETER, ZLATNI VEZ I ČEŽNJA.

  

Proglašene su i najbolje pjesme s prošlogodišnjeg festivala, na temelju ocjena glazbenih urednika i slušatelja 12 radijskih postaja.

Najslušanija je bila pjesma PROSJAK Tambura Benda, druga SLUŠAJ MENE NEMA GREŠKE TS Kas, a treće mjesto podijelile su pjesme  TO NISAM JA Tamburaša slavonske krvi i ZNAJU DOBRO MOJI ŠOKCI TS Kristala.

 

Poseban gost festivala bio je umjetnički direktor Tamburica festa iz Novog Sada Jovan Adamov. Posebno priznanje - za doprinos u očuvanju tradicijske kulture i šokačke baštine primio je legendarni čika Šima Seletković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.