Hrvatski radio

Radio Osijek

Spektakularni The Chemical Brothers osvojili Zagreb

14.10.2019.

11:25

Autor: Zvonimir Mandić

The Chemical Brothers u Domu sportova (press foto Sedma sekunda / Manuel Perlić i Valerija Madjar)

The Chemical Brothers u Domu sportova (press foto Sedma sekunda / Manuel Perlić i Valerija Madjar)

Foto: - / -

Krcat Dom sportova ‘gorio’ je od odlične energije, a sinkroniziranost ‘zvuka i slike’ te povezanost publike i izvođača digla je doživljaj na sasvim nepredvidljivu razinu. Dobro raspoložena publika doživjela je iskustvo koje je protreslo sva njihova osjetila.

Nastup Toma Rowlandsa i Eda Simonsa u subotu, 12. listopada, u Domu sportova bio je jedan od najimpresivnijih koncerata koje je Zagreb imao priliku doživjeti. Impozantni video zid, hipnotizirajući 3D vizuali, veličanstvena produkcija, laseri, basevi koji ‘tresu’ dvoranu, baloni, gigantski roboti i ‘kiša’ konfeta - obilježili su prvi zagrebački koncert The Chemical Brothersa.

Kako se i najavljivalo mjesecima ranije, prisustvovati nastupu The Chemical Brothersa uistinu znači doživjeti sasvim posebno audio-vizualno iskustvo. Spektakl je mala riječ, jer ono što je publika ove subote imala prilike doživjeti, teško se može prepričati onima koji nisu bili tamo.

Pjesme s aktualnog albuma 'No Geography' poput 'Free Yourself' ili 'Eve of Destruction' poticali su svjesnost, a 'Galvanize’ i 'Block Rockin Beats' bijeg u vlastiti svijet. Singlovi poput 'Got to Keep On', 'Hey Boy Hey Girl' i 'MAH' donosili su razmjenu iskustava istinskog rave partyja s porukama o potrazi za smislom i zajedništvom ljudi svijeta. A sve to – i više od toga – The Chemical Brothers su donijeli pred publiku koja je, po završetku showa, isijavala zadovoljstvom, ispunjenošću i ushićenošću.

Kada je Ed Simons, u razgovoru za hrvatske medije, najavljivao jedinstveno iskustvo koje donosi show ispunjen najvećim hitovima i odabranim trenucima iz njihove karijere, najavio ga je kao psihodeličnu priču koja će stimulirati publiku i prenositi poruke putem posebno osmišljenih vizuala. Svaki vizual te večeri imao je svoje zašto, a svaka nova pojavnost izazivala je hipnotizirajući učinak te različita tumačenja poruka odaslanih s pozornice. Sinkronizacija benda i publike bila je impresivna, a kontakt s ljudima – mada umjetnici s pozornice nisu izgovorili niti jednu jedinu riječ – besprijekoran. Dugotrajno zazivanje bisa, zborno pjevanje, ruke u zraku, osmjesi na licima svih prisutnih uz mnoštvo objava na društvenim mrežama govore ono što publika i sama komentira - bilo je ovo jedno od najboljih koncertnih doživljaja uopće!

Od početnih 'Go' i leptira preko natpisa 'Hold Tight Zagreb' do završne poruke ljubavi i naklona mnogobrojnoj publici, Ed i Tom svoje su oduševljenje ljudima u Domu sportova pokazali i zahvalom Zagrebu na društvenim mrežama, dok će publika, vjerujemo, svoje dojmove proživljenog ‘kemijskog i bratskog’ svijeta slagati još danima.

Izvor: Sedma sekunda

Anketa nakon zagrebačkog koncerta The Chemical Brothersa 12. listopada 2019.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.