Hrvatski radio

Radio Osijek

Zlatne žice Slavonije – tradicija se nastavlja u novom ruhu

20.06.2022.

23:24

Autor: Radio Osijek/TM

Predstavljene Zlatne žice Slavonije 2022.

Predstavljene Zlatne žice Slavonije 2022.

Foto: Screenshot / -

Početkom godine objavljeno je kako se Aurea fest nakon osam godina gasi, no Zlatne žice Slavonije ostaju. Organizacijski odbor festivala predstavio je danas u Požegi koncepciju ovogodišnjeg izdanja koje će se održati od 2. do 4. rujna.

Organizaciju festivala Grad Požega vratio je pod svoje okrilje a predsjednik Organizacijskog odbora Zlatnih žica Slavonije, gradonačelnik Požege Željko Glavić ističe kako se povratkom imena Zlatne žice Slavonije htjelo staviti u prvi plan izvorni tamburaški karakter festivala. „Program je uokviren u tri dana, a povratkom termina na prvi vikend u rujnu festival više nije u koliziji s drugim događajima od većeg značaja u Požeštini”, rekao je Glavić. Najavio je da će se u petak 2. rujna održati tradicionalna i uvijek izvrsno posjećena Fišijada, dok je u kasnim poslijepodnevnim satima na Trgu Svetog Trojstva Folklorna večer i koncert. U subotu, 3. rujna na glavnom će požeškom trgu biti retrospektivna večer pjesama Krunoslava Kiće Slabinca te večernji koncert, dok je središnji dio festivala Zlatne žice Slavonije u nedjelju 4. rujna uz izravan televizijski i radijski prijenos u programu Hrvatske radiotelevizije.

Požeški gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora festivala Željko Glavić

Požeški gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora festivala Željko Glavić

Foto: Grad Požega / -

Kako je najavio Nikola Kramar, voditelj Folklorne večeri svečana će povorka, u kojoj će sudjelovati lokalna kulturno-umjetnička društava, povijesne postrojbe, konjogojske udruge i drugi tradicionalni sudionici krenuti od željezničkog kolodvora. Po dolasku na središnji gradski trg uslijedit će svečano otvorenje ovogodišnjih Zlatnih žica Slavonije, a zatim i nastup domaćih KUD-ova. „Vrhunac ovogodišnje folklorne večeri Zlatnih žica Slavonije nastup je triju eminentnih folklornih ansambala iz različitih dijelova Hrvatske, kad ćemo se upoznati s bogatom folklornom tradicijom Lijepe naše od Dubrovnika, preko Istre i Međimurja, sve do Bunjevaca u Vojvodini”, rekao je Kramar.

Kindl, Houdek, Gamulin, Delač... pjevaju Kićine pjesme

Voditelj Retrospektivne večeri pjesama Krunoslava Kiće Slabinca je Alen Kovačević, ravnatelj Glazbene škole u Požegi. Najavio je da će biti izvedeno 16 pjesama koje će poprimiti novo ruho s novim aranžmanima u izvedbi velikog banda, komornog tamburaškog sastava, puhača i gudača pod vodstvom maestra Alana Bjelinskog. Podsjetio je kako se Kićo upuštao u veliki broj glazbenih žanrova i u svemu je bio izvrstan – od tambure, rocka pa do šlagera, a na retrospektivnoj večeri čut ćemo presjek svih tih uspješnica. Od gostiju solista najavio je dolazak Ivane Kindl, Jacquesa Houdeka, Ive Gamulina Giannija, Igora Delača i Brune Oberan Bošković. „U projekt je intenzivno uključen i neizbježni Ante Gelo, nekadašnji gitarist Kiće Slabinca”, dometnuo je Kovačević.

Tradicija i zabavne verzije tamburaške glazbe

Umjetnički voditelj tamburaškog festivala Zlatne žice Slavonije, glavne večeri festivala, je Saša Botički, pročelnik tambure u Glazbenoj školi Požega i eminentno ime na tamburaškog glazbenoj sceni. Kako je rekao, od četrdesetak pjesama pristiglih na natječaj, odabrali su dvadeset i dvije– polovica ih je tradicijskog tamburaškog izričaja, a polovica zabavna verzija tamburaške glazbe. „U zabavnom se dijelu dala prilika nekolicini izvođača koji primarno nisu u tamburaškoj glazbi, no želja je bila dobiti na atraktivnosti festivala. Vrijeme će pokazati u kojem smjeru će se dalje ići. Izvođače će u nedjelju pratiti festivalski orkestar pod ravnanjem Antun Adžića u tamburaškom, te Alena Kovačevića u zabavnom dijelu”, objasnio je umjetnički voditelj festivala Saša Botički.

Uskoro će biti obznanjena i imena izvođača koji će se predstaviti na velikoj festivalskoj pozornici tijekom tri večeri, a prema najavama riječ je o eminentnim tamburaškim izvođačima za sve generacije. Do festivala je preostalo više od dva mjeseca i neki se elementi još uvijek definiraju, rečeno je na konferenciji za novinare.

Očekuju se brojni turisti

Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege, najavila je da se nakon dvije godine pademijske pauze Fišijada vraća u park kraj Orljave u petak 2. rujna. Riječ je o jednom o najprepoznatljivih događaja u Požegi, a uz natjecateljski dio gostima će biti na raspolaganju i bogata gastronomska ponuda kao i zanimljiv zabavni program. „Fišijada je pravi praznik jela od ribe i svake godine okupi veliki broj majstora fiša i posjetitelja iz cijele Slavonije i Baranje. Ove godine natjecanje će biti organizirano s ciljem stjecanja profesionalnog iskustva u organiziranju visoko kvalitetnog gastronomskog programa te osiguravanju da Požega dugoročno bude poznata po svojim gastronomskim manifestacijama”, istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Požege..Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.