Kristofor Kolumbo

Kristofor Kolumbo

Na današnji dan 1492. godine Kristofor Kolumbo stupio je na tlo Novog svijeta, na područje otoka Guanahani, u arhipelagu Bahama. Kasnije će ovako opisati svoj prvi susret s otočanima ...

Idu posve goli kao što ih je mati rodila, pa čak i žene, mada sam opazio samo jednu dosta mladu. Svi su vrlo lijepo građeni, vrlo lijepa tijela i ugodna izgleda. Kosa ima je jaka kao dlaka konjskog repa, kratka, seže im do očiju. Neki se mažu veoma tamnom sivom bojom, nisu ni crni ni bijeli. Jedni mažu lice, drugi čitavo tijelo, a neki pak samo oči ili nos. Kad budem odlazio, ako Bog da, uzet ću sa sobom šest ovih ljudi da ih dovedem Vašim Veličanstvima da nauče govoriti.”

Kolumbo je nakon Bahama doplovio do Kube, pa Haitija gdje se njegov admiralski brod Santa Maria nasukao na hridi i bio onesposobljen za povratak. U međuvremenu ga je napustio kapetan Pinzon s Pintom, pa se Kolumbo nakon tri i pol mjeseca boravka u Americi u Europu vratio s Ninjom. U Novi svijet Kolumbo će se vratiti još tri puta, ali će sve do smrti 1506. godine biti uvjeren da je zapravo pronašao novi morski put do Azije. Tek će Amerigo Vespucci dokazati da je riječ o novim kontinentima koji će se od 16. stoljeća početi nazivati njegovim imenom.

U mnogim saveznim državama Sjedinjenih američkih država danas se slavi Kolumbov dan i to kao službeni državni praznik. U drugima pak , poput Havaja, slavi se otkriće njihova otoka. Država Južna Dakota umjesto Kolumbova dana slavi Domorodački dan. U državi Virdžiniji slavi se primjerice pobjeda u američkom ratu za neovisnost. Kolumbov dan slavi se i u latinskoj Americi, ali pod različitim nazivima, najčešće kao Dan rase, u spomen na prvi kontakt domorodaca i Europljana. U Venezueli se ovaj dan slavi kao Dan domorodačkog otpora, a u Kostarici kao Dan kultura. U Španjolskoj je Kolumbov dan glavni državni praznik, dugo je slavljen kao Dan španjolstva a sada se slavi kao Nacionalni dan, ujedno i Dan oružanih snaga, kada se ulicama Madrida održava tradicionalna vojna parada.

Kristofor Kolumbo

Preuzmite datoteku

Kristofor Kolumbo 1,9 MB

O emisiji Radio kalendar

U sklopu programa "Dobro jutro Istra" Radio kalendar je emisija koja se emitira uživo na HRT Radio Puli, i to od ponedjeljka do subote u 8 sati. Urednik i voditelj Elvis Mileta podsjeća na važne događaje koji su se dogodili baš na taj dan.

Pročitaj više

Radio kalendar
Radio kalendar

HRT – Radio Pula — Obrazovanje, društvo

U sklopu programa "Dobro jutro Istra" Radio kalendar je emisija koja se emitira uživo na HRT Radio Puli, i to od ponedjeljka do subote u 8 sati. Urednik i voditelj Elvis Mileta podsjeća na važne događaje koji su se dogodili baš na taj dan.

Sljedeća emitiranja

Ponedjeljak, 06.12.2021. 08:00 - 08:05

Utorak, 07.12.2021. 08:00 - 08:05

Srijeda, 08.12.2021. 08:00 - 08:05

Poslušajte

Davis kup
Subota, 04.12.2021 06:30

Dioklecijan
Petak, 03.12.2021 06:30

Franjo Josip
Četvrtak, 02.12.2021 06:30

Povaljska listina
Srijeda, 01.12.2021 06:30