Neretvanski poraz Mlečana

Neretvanski poraz Mlečana

Pietro Kandiano postao je mletačkim duždom 17.travnja 887. godine a njegovo imenovanje unijelo je pravu malu revoluciju u političkom životu Prejasne Republike. Sve dotada duždom se postajalo tek po smrti prethodnika, a Kandiano je prvi koji je za dužda imenovan jer dotadašnji mletački vladar zbog bolesti i nemoći više nije mogao obavljati svoju redovitu dužnost.

 Možemo s priličnom sigurnošću pretpostaviti da je imenovanje dužda iz obitelji Kandiano vjerojatno proizvelo podjeljene i žestoke reakcije u Mlecima, ne samo zbog činjenice da je njegov prethodnik još bio živ već i zbog toga jer je jedan drugi Pietro Kandiano sudjelovao u ubojstvu mletačkog dužda 23 godine ranije i zbog toga bio doživotno prognan i izopćen iz mletačkog društva.  U svakom slučaju, dovoljno razloga da mladi Pietro Kandiano s ogromnom ambicijom te potrebom za dokazivanjem i osobno preuzme zapovjedništvo nad kaznenom ekspedicijom protiv hrvatskih Neretljana svega dva mjeseca od ustoličenja. Nije to bila prva pomorska ekspedicija takve vrste, naprotiv – Neretvanska kneževina uspješno je na svom terenu tukla Mlečane već gotovo stotinu godina. Dužd Giovanni već 830. sklapa prisilni mir s borbenim Hrvatima, koji se obnavlja 839. s knezom Mislavom i duždom Pietrom Tradonikom. Ovaj dužd se godinu dana kasnije sramotno vraća u Veneciju, poražen od neretvanskog kneza Deodata. Sve to dodatno opterećuje ambicioznog dužda Kandiana, koji svoje službovanje želi započeti ovjenčan slavom konačne pobjede na Neretljanima u njihovoj Paganiji. Tako se na čelu svojih trupa i flote od 12 borbenih brodova iskrcava u ondašnju luku Makar, na ušću Neretve i u silovitoj bici potiskuje Hrvate. No drugog dana ovi silovito uzvraćaju, vješto manevrirajući u neretvanskom ušću svojim malim, uskim i plitkim čamcima - trupama. Ne samo da su Mlečani hametice poraženi, već i Pietro Kandian ostaje beživotno ležati na bojnom polju i Mlečani se bez njegova tijela vraćaju u svoju lagunu. Bilo je to na današnji dan, 18. rujna 887. godine, koji je  u čast na ovu slavnu pobjedu naših predaka proglašen i Danom hrvatske ratne mornarice.

Neretvanski poraz Mlečana

O emisiji Radio kalendar

U sklopu programa "Dobro jutro Istra" Radio kalendar je emisija koja se emitira uživo na HRT Radio Puli, i to od ponedjeljka do subote u 8 sati. Urednik i voditelj Elvis Mileta podsjeća na važne događaje koji su se dogodili baš na taj dan.

Pročitaj više

Radio kalendar
Radio kalendar

HRT – Radio Pula — Obrazovanje, društvo

U sklopu programa "Dobro jutro Istra" Radio kalendar je emisija koja se emitira uživo na HRT Radio Puli, i to od ponedjeljka do subote u 8 sati. Urednik i voditelj Elvis Mileta podsjeća na važne događaje koji su se dogodili baš na taj dan.

Sljedeća emitiranja

Utorak, 26.10.2021. 08:00 - 08:05

Srijeda, 27.10.2021. 08:00 - 08:05

Četvrtak, 28.10.2021. 08:00 - 08:05

Poslušajte

Rudolf Perišin
Ponedjeljak, 25.10.2021 06:30

Vjekoslav Spinčić
Subota, 23.10.2021 06:30

Crveni križ
Petak, 22.10.2021 06:30

Ante Ciliga
Četvrtak, 21.10.2021 06:30