Pogubljeni pulski antifašisti

Pogubljeni pulski antifašisti

urednik i voditelj Elvis Mileta

Današnji 14. rujan trebao bi crnim slovima biti upisan u pulsku povijest. Na današnji se dan 1943. godine u rano poslijepodne dogodio masovan bijeg iz pulskog zatvora. Dvadesetak bjegunaca Nijemci su ipak uhvatili i strijeljali ili objesili.

A sve je počelo 8. rujna tzv. primirjem, odnosno proglasom generala Pietra Badoglia kojim se objavljuje prestanak neprijateljstva prema Savezničkoj vojsci i de facto kapitulacija talijanske vojske. U Puli su tada osim crnokošuljaša bile stacionirane jake snage redovite talijanske vojske, u vojarni Quinto u Šijani topništvom, u vojarni Sauro 74. pješačka regimenta. Nasuprot Saure u današnjem Rojcu bili su kadeti mornaričke škole i financijske straže. Nakon Badoglievog proglasa među talijanskom vojskom je vladao opći metež i nesigurnost, dok su iz unutrašnjosti Istre stizale vijesti o partizanskom ustanku i masovnoj predaji karabinjerskih i vojnih posada. U takvim okolnostima odmah drugog dana iz Trsta stižu Nijemci i zaposjedaju najvažnije punktove u gradu, i mada trostruko malobrojniji od Talijana, bez problema osvajaju grad. Ipak, u vojarne gdje je smještena pješadija i mornarički kadeti, još uvijek ne ulaze. U ta dva dana, znači 11. i 12. rujna čak nastupaju sporadična puškaranja između Nijemaca i Talijana u Sauri, te je bilo dosta ranjenih na obje strane. Naposljetku, nakon poziva na predaju, svi talijanski vojnici bivaju zarobljeni i brodom Italia transportirani za Veneciju.
Nakon toga Nijemci ulaze u prenapučen pulski zatvor, gdje je bilo zatvoreno više od 800 političkih zatvorenika. Mahom su to bili protivnici fašističkog režima, komunisti i stari talijanski anarhisti. Prepoznali su trenutak za oslobođenje a prema nekim navodima i talijanski stražari su neposredno pred primopredaju zatvora Nijemcima sami otvorili ćelije i tako zatvorenicima omogućili bijeg. Do samog dolaska Nijemaca uspjelo je pobjeći oko 200-tinjak ljudi, ostali su bili primorani uzmaknuti pred puščanim cijevima i vratiti se u zatočeništvo. Zatvorenici su se raštrkali i krenuli prema izlazima iz Pule, uglavnom na dvije strane – jedni prema Škatarima i Jadreškima, a drugi prema Fažani. Za njima su odmah krenule njemačke patrole, a lov na ljude trajao je nekoliko narednih dana. Nijemci su tog istog 14. rujna uhvatili dvadeset petoricu, od kojih je 17-ero završilo obješeno na stabla na Medulinskoj i na Fažanskoj cesti. Prema nekim svjedočenjima, nekoliko zatvorenika je prije toga živo spaljeno bacačima plamena. Ipak, 173 zatvorenika uspjelo je pobjeći, neki od njih sklonili su se u utvrdu San Danijel sjeverno od Monte Šerpa gdje je boravila nevelika talijanska posada, pa su se tamo domogli oružja i u kratkom puškaranju odbili njemačku patrolu. Kasnije se većina tih zatvorenika pridružila partizanima i narodno oslobodilačkom pokretu u Istri.

Pogubljeni pulski antifašisti

O emisiji Radio kalendar

U sklopu programa "Dobro jutro Istra" Radio kalendar je emisija koja se emitira uživo na HRT Radio Puli, i to od ponedjeljka do subote u 8 sati. Urednik i voditelj Elvis Mileta podsjeća na važne događaje koji su se dogodili baš na taj dan.

Pročitaj više

Radio kalendar
Radio kalendar

HRT – Radio Pula — Obrazovanje, društvo

U sklopu programa "Dobro jutro Istra" Radio kalendar je emisija koja se emitira uživo na HRT Radio Puli, i to od ponedjeljka do subote u 8 sati. Urednik i voditelj Elvis Mileta podsjeća na važne događaje koji su se dogodili baš na taj dan.

Sljedeća emitiranja

Subota, 23.10.2021. 08:00 - 08:05

Ponedjeljak, 25.10.2021. 08:00 - 08:05

Utorak, 26.10.2021. 08:00 - 08:05

Poslušajte

Crveni križ
Petak, 22.10.2021 06:30

Ante Ciliga
Četvrtak, 21.10.2021 06:30

hrvatske zapovjedi
Srijeda, 20.10.2021 06:30

Mohammad Ali
Utorak, 19.10.2021 06:30