Petar Banko, istarski pčelar gost Razvojnog koda na Međunarodni dan pčela (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)
20.05.2020 19:15
Tatjana Kaštelan
Tatjana Kaštelan
Gost Tatjane Kaštelan je poznati istarski pčelar i proizvođač bakalara Petar Banko. Kakav je to spoj pčelarstva i proizvodnje, kako se nekada a kako danas proizvodi med te što učiniti kako bi se preživjela ova gospodarska kriza nastala zbog pandemije koronavirusa.
Kako se pčelarilo nekada a kako danas u Istri, na što treba paziti, priča nam Petar Banko, koji tradiciju pčelarstva nosi više od četiri desetljeća, a pčelarstvom se bavi baš cijeli život. Znanje je i ljubav prema pčelama naslijedio od oca, koji je med proizvodio još za vrijeme Austro-Ugarske, po tada najmodernijim metodama uzgoja pčela i proizvodnje meda.
Petar Banko je bio među prvim pčelarima u bivšoj državi s modernim uzgojem, primjenjivao je najnaprednije metode uzgoja matica koje razvija i primjenjuje i danas. Radio je u njemačkom institutu koji je odavno stekao stoljetnu tradiciju uzgoja matica. Prenio je to u svoj uzgoj, a danas se može pohvaliti s više od 250 košnica. Svo slobodno vrijeme posvećuje pčelama i pčelarstvu.
Njegova predavanja slušaju se ne samo u Istri, jer brojni proizvođači i znanstvenici iz drugih dijelova Europe dolaze u posjet Banku u Badernu te razmjenjuju iskustva u ovoj djelatnosti. Dosta je mladih ljudi zainteresirano za pčelarenje a su i starije generacije koje slobodno vrijeme žele kvalitetno iskoristiti.
Nekada je s ocem medom opskrbljivao civilnu bolnicu u Pazinu i takozvanu vojnu bolnicu u Puli. Uz uzgoj pčela i proizvodnju meda, bavi se proizvodnjom bakalara, koji plasira najvećim dijelom na talijansko, potom na slovensko i naše tržište. Ali to je jedna posve druga priča...
Gost Tatjane Kaštelan Petar Banko
O emisiji Razvojni kod
Gosti Razvojnog koda Tatjane Kaštelan su ekonomski stručnjaci, poslovni ljudi i radnici. O najvažnijim gospodarskim temama. Ekonomski razvoj u zemlji i inozemstvu. O pokretanju posrnulog gospodarstva, otvaranju novih poduzetničkih zona, zapošljavanju radnika i drugim temama.