Sv.Eufemija

Sv.Eufemija

Dan je grada Rovinja, jer je na današnji dan daleke 304. godine u Kalcedonu, gradu nasuprot grčkog grada Bizanta koji će tek za nekoliko desetljeća postati Carigrad, pogubljena Sveta Eufemija. Priča kaže da je kao revna kršćanka u doba cara Dioklecijana bačena u Arenu lavovima, što je bila ondašnja uobičajena praksa. Kasnije će upravo car Konstantin, po kojemu je središnji bizantski grad dobio ime, tamo sagraditi velebnu crkvu njoj u čast. U tu je crkvu smješten sarkofag s njenim očuvanim tijelom sve do početka 9. stoljeća. Tada nestaje iz Carigrada u misterioznim okolnostima dolaska na vlast ikonoklasta, a priča kaže da je sarkofag bačen u more i da je čudesno doplovio sve do našeg Rovinja.

Bilo je to u zoru 13. srpnja 800. godine, na kamenitoj plaži podno južnih gradskih zidina , odmah ispod tadašnje crkvice Sv. Jurja i obližnjih crkava sv.Uršule i sv.Mihovila. I naravno, u priči ne smijemo zaobići mladog Rovinjca koji ga je s parom volova i kolima izvukao iz mora i dovezao pred crkvu.
A otok Rovinj je nekako baš u tom razdoblju, od antičkog Castruma Rubino malo pomalo postajao mali grad Ruvinjo. Dolazak svetice u sarkofagu odmah je proglašen prvorazrednim čudom, te su stoljećima rijeke vjernika iz svih dijelova Istre na današnji dan hodočastile na otok Rovinj. Početkom 18. stoljeća stare su crkve na brdu porušene, a umjesto njih niknula je veličanstvena trobrodna crkva s tri apside i prekrasnim zvonikom na vrhu kojega je naravno, kip sv. Eufemije. Desetak godina nakon toga Rovinj postaje poluotok.
Malo je podataka o životu i smrti Sv.Eufemije, a ono što je dostupno nalazi se među deset listova odnosno pergamena Rovinjskog iluminiranog kodeksa. Ove zabilješke pisane gotičkom minuskulom datirane su u 14. ili 15. stoljeće, mada neki znanstvenici smatraju da bi mogle biti i koje stoljeće starije. Ovaj za istarsku povijest neprocjenjivi dokument danas se čuva u Sveučilišnoj knjižnici u Puli.

Sv.Eufemija

Preuzmite datoteku

Sv.Eufemija 1,8 MB

O emisiji Radio kalendar

U sklopu programa "Dobro jutro Istra" Radio kalendar je emisija koja se emitira uživo na HRT Radio Puli, i to od ponedjeljka do subote u 8 sati. Urednik i voditelj Elvis Mileta podsjeća na važne događaje koji su se dogodili baš na taj dan.

Pročitaj više

Radio kalendar
Radio kalendar

HRT – Radio Pula — Obrazovanje, društvo

U sklopu programa "Dobro jutro Istra" Radio kalendar je emisija koja se emitira uživo na HRT Radio Puli, i to od ponedjeljka do subote u 8 sati. Urednik i voditelj Elvis Mileta podsjeća na važne događaje koji su se dogodili baš na taj dan.

Sljedeća emitiranja

Subota, 23.10.2021. 08:00 - 08:05

Ponedjeljak, 25.10.2021. 08:00 - 08:05

Utorak, 26.10.2021. 08:00 - 08:05

Poslušajte

Crveni križ
Petak, 22.10.2021 06:30

Ante Ciliga
Četvrtak, 21.10.2021 06:30

hrvatske zapovjedi
Srijeda, 20.10.2021 06:30

Mohammad Ali
Utorak, 19.10.2021 06:30