Emisija 14.01.2018.

Emisija 14.01.2018.

Proteklog su tjedna u Istarskoj županiji dominirale dvije teme – nastavak zategnutih odnosa sa Slovenijom zbog razgraničenja u Savudrijskoj vali i napori Vlade da kroz državno jamstvo potpomogne novo kreditno zaduženje pulskog Uljanika.

Za sada u Savudrijskoj vali nema novosti, hrvatski ribari ribare na starim lokacijama do crte sredine zaljeva, prate ih hrvatska policijska plovila, kada prijeđu za Slovence spornu zonu, do njih doplovi slovenska policija i upozori ih na po njima nedopušteno uplovljavanje u Sloveniju. 

Slovenci su upozorili da će kažnjavati naše ribare drastično velikim kaznama, u našem ministarstvu je dogovoreno da hrvatski ribari, ako im stignu kazne, iste proslijede Ministarstvu poljoprivrede. Resorni ministar Tomislav Tolušić tvrdi da do sada ribarima nije stigla nijedna kazna, a ako stigne, da ćemo i mi slovenskim ribarima odgovoriti istom mjerom.

O sporu se oglasio i predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker, veli da ovaj problem nije na listi prioriteta Europske komisije no da će do kraja mjeseca ipak pozvati na razgovor u Brisel premijere obiju zemalja. Naša se zemlja zauzima za bilateralni dogovor, dakle za sporazumno rješenje bez obzira na arbitražni pravorijek kompromitiranog procesa. O tome su i jučer u Sloveniji razgovarali predsjednici naše i susjedne zemlje, Kolinda Grabar Kitarović i Borut Pahor.

Pored istarskih ribara, ovaj je tjedan bio značajan i za istarske brodograditelje.

Vlada je donijela odluku o izdavanju jamstava za novo kreditno zaduženje Uljanika u visini od 96 milijuna eura. No, ovo neće ići bez Europske komisije jer je uvjet za kredit odobrenje Brisela za planirano restrukturiranje brodogradilišta. 

Restrukturiranje odnosno privatizaciju i prodaju onoga što je ostalo od Uljanika pozdravljaju i oni koji su je prvi predložili, pa predsjednik IDS-a Boris Miletić ističe da je ovo bila jedina ispravna i u ovom trenutku moguća odluka.

Da je Uljanik velika priča potvrđuje i dolazak dviju perjanica Živog zida u Pulu– dva Ivana, Pernar i Sinčić, pred Uljanikovom glavnom portom dijelili su savjete kako spasiti brodogradilište i tisuće radnih mjesta.

Uljanikom ćemo se zasigurno baviti i u narednom razdoblju, jer će biti vrlo zanimljivo vidjeti što politika zapravo podrazumijeva pod terminom restrukturiranje. Ustalom Uljanik i sva njegova brojna poduzeća restrukturirala su se u zadnjih 25 godina desetak puta i svaki je put Uljanik bio sve manji i manji.

I na kraju još jedna vijest koja će to tek postati – prekjučer je u Puli počelo suđenje, odnosno pripremno ročište protiv dvije optuženice, jedne maloljetnice i Chiare Pašić – sudionicama zločina, ubojstva djeteta, koji je u svibnju lani potresao Hrvatsku. Suđenje je za javnost zatvoreno, ali ne treba sumnjati da će i takvo plijeniti pozornost svih medija u zemlji.

 

O emisiji Zrcalo tjedna

"Zrcalo tjedna" redoviti je tjedni osvrt na sva važnija zbivanja koja su obilježila politički te uopće društveni život Istarske županije ili zemlje u cjelini. Emisija se prikazuje u formi komentara u trajanju od 3 - 5 minuta, a može sadržavati i snimljene tonske zapise aktualnih zbivanja.

Pročitaj više

Zrcalo tjedna
Zrcalo tjedna

HRT – Radio Pula — Vijesti, kultura, obrazovanje, religija, gospodarstvo, unutarnja, društvo, ekologija, život, obitelj, umjetnost, književnost, mozaik, znanost, tehnologija, filozofija

"Zrcalo tjedna" redoviti je tjedni osvrt na sva važnija zbivanja koja su obilježila politički te uopće društveni život Istarske županije ili zemlje u cjelini. Emisija se prikazuje u formi komentara u trajanju od 3 - 5 minuta, a može sadržavati i snimljene tonske zapise aktualnih zbivanja.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 28.04.2019. 16:15 - 16:18

Nedjelja, 05.05.2019. 16:15 - 16:18

Poslušajte

Emisija 21.04.2019.
Nedjelja, 21.04.2019 16:15

Emisija 31.03.2019.
Nedjelja, 31.03.2019 16:15

Emisija 24.03.2019.
Nedjelja, 24.03.2019 16:15

Emisija 17.03.2019.
Nedjelja, 17.03.2019 16:15