Arhiva slušaonice - Izlog sadašnjice

Srijeda, 30.09.2020 20:00

Izlog sadašnjice: Iluzije, unifikacija i tamnocrveno more

Izlog sadašnjice približava neke od zanimljivih i jedinstvenih kompozicijsko-tehničkih postupaka i poetika današnjih autorica i autora, predvodnika novoglazbenog zvuka u koncertnoj izvedbi ansambala BBC-a. Intrigantna pomisao da naš mozak na različite načine može čuti zvukovne elemente koji izviru niotkud u središtu je skladbe "Illussions" Linasa Baltasa u izvedbi BBC Singers. Simfonijski orkestar BBC-a izvodi skladbu "Unificazione" Hawara Tawfiqa, moćan glazbeni statement koji odražava Tawfiqovu viziju i iskustvo današnje Europe. Ova velika forma u orkestralnome ruhu donosi susret zapadnjačkoga zvuka i elemenata kurdske glazbene kulture. Prilika je to i čuti skladbu Rebecce Saunders "Crimson: Molly's Song 1", skladbu koja je glazbena meditacija na prikaze monologa Molly Bloom s kraja Joyceova "Uliksa". Američka legendarna umjetnica, skladateljica Pauline Oliveros (rođena 1932., a preminula je 2016. godine) osobno je prilagođavala svoju skladbu "Portret ... "onome tko ga je htio izvoditi. Talijanski flautist Manuel Zurria razgovarao je s autoricom koja je zatim dodala ženski vokal koristeći se algoritmom iz osobnih podataka umjetnika. U dodatku donosimo skladbe Vjekoslava Nježića, Krešimira Seletkovića i Gordana Tudora.

Izlog sadašnjice
Izlog sadašnjice

HRT – HR 3 — Glazba, kultura

Ciklus koji više od 25 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Najave

Izlog sadašnjice

Srijeda, 21.10.2020. 20:00 - 22:00

Izlog sadašnjice nastavlja reprodukcijama s prošlogodišnjeg festivala suvremene glazbe u Huddersfieldu donoseći nesvakidašnja zvukovna ostvarenja i nove skladbe: improvizacijskom praksom nadahnutu skladbu "Smoke, Airs" australske umjetnice i skladateljice Charmaine Lee ...

Sve najave