10 milijuna eura na raspolaganju za izgradnju i opremanje novih uljara

10 milijuna eura na raspolaganju za izgradnju i opremanje novih uljara

(foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell)

Iz Ministarstva poljoprivrede najavljeno je kako će uskoro biti objavljen natječaj vrijedan 10 milijuna eura za izgradnju i opremanje novih uljara. U Istri ih već ima tridesetak, ali se procjenjuje kako ulaskom u rod novih nasada one neće biti dostatne.

U vrijeme berbe u istarskim uljarama stvaraju se gužve i redovi jer svi žele preraditi plod u roku od 24 sata. Zadnje dvije dobre godine pokazale su kako to nije baš svima uspjelo. U velikim maslinarskim zemljama poput Italije ili Španjolske sezona prerade traje značajno duže nego kod nas jer su maslinici sađeni tako da sorte dozrijevaju u različito vrijeme. Kod nas se na to nije pazilo pa je rad uljare izrazito sezonski posao, ističe uljar i maslinar Marijan Marjanović iz Vodnjana.

A strojevi su skupi i stalno u njih treba ulagati, kaže Ester Đeisa Đurić iz Galižane. Ali vlastitim maslinikom i trgovinom sa svojim uljima te otkupom i plasmanom ulja na inozemnim tržištima ipak spremno dočekuju konkurenciju.

Obitelj vodnjanskog maslinara Sandija Chiavalona na izgradnju uljare odlučila se još prije dvije godine. Javit će se na natječaj ministarstva jer već imaju i lokacijsku dozvolu a ako ne prođu, kaže, u investiciju će ići sami. Uz uljaru, kako bi cijeli projekt bio isplativ, u novom zdanju na ulazu u grad Vodnjan, bit će smješteno i skladište te punionica i trgovina.