24. Sa(n)jam knjige u Istri najbolji u posljednjih 10-tak godina

24. Sa(n)jam knjige u Istri najbolji u posljednjih 10-tak godina

Miodrag Čerina, nagrada "Dr. Ivo Borovečki"

Nobelovac, domaći i strani autori, novi naslovi i novi prijevodi, najbolji sajamski program u posljednjih desetak godina i mnogobrojna publika koja je to prepoznala - sažetak je to 24. Sajma knjige u Istri koji večeras, nakon 10 dana, zatvara svoja vrata.

Pulski festival knjige i autora mijenjao se tijekom godina no suština mu je, kažu autori, ostala ista. Ljubav prema knjizi svojim je zanimanjem potvrdila i publika. Pomno su se pratile i knjižne premijere poput Spomenara Daši Drndić - grupe autora, Mrvica s gozbe Igora Grbića ili pak Cervantesova trga  Predraga Lucića, autora kojemu je sajam bio i posvećen. U Puli je bio jedan Nobelovac, renomirani domaći i strani autori kao i mladi književnici čije vrijeme tek dolazi. Autori i filozofi promišljali su zajedno s publikom o važnim društvenim temama a najviše o - slobodi.

Regionalni program Sajma bio je posvećen kulturnoj sceni Makedonije. Premijerno je predstavljena knjiga drama Gorana Stefanovskog Odisej i druge drame što će, nadamo se, potaknuti veću prisutnost ovoga zanimljivog autora na hrvatskoj kazališnoj sceni. 

Knjige u Puli sve više sanjaju i mladi: Pop lektira i Hop lektira pobudile su veliko zanimanje istarskih školaraca.

Danas su dodijeljene dvije sajamske nagrade: Libar za vajk - najbolja knjigu sajma prema izboru knjižara i publike ove je godine Gorgona Ješe Denegrija. Nagradu Dr. Ivo Borovečki za najčitatelja Sajma dobio je Puljanin Miodrag Čerina.

Dobro su bili posjećeni i popratni programi Sajma: izložbe, koncerti i okrugli stolovi. Programi su završeni a izložbeni dio sajma otvoren je do 21 sat.

Više poslušajte u prilogu.

24. Sa(n)jam knjige u Istri