Agresvinost treba sustavno prevenirati, počnimo od djece

Agresvinost treba sustavno prevenirati, počnimo od djece

Predavanje o agresivnosti kod djece, Pula (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Agresija je u sve većoj mjeri prisutna u društvu. Bilježi se sve veća agresivnost kod djece, protiv koje se treba boriti. To je moguće samo sustavnim pristupom te korištenjem pomoći zdravstvenih, obrazovnih i preventivnih institucija.

Predavanje o agresivnosti kod djece organizirala je u Puli Služba za prevenciju, vanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Agresija je zarazna, nepredvidiva i teško ju je zaustaviti. Bilježi se porast frustracija a uz frustraciju ide agresija i to u svim dobnim skupinama. Treba stoga početi raditi s djecom predškolske dobi kako bi se spriječili problemi u odrasloj, kaže profesorica Jasna Špoljarić, magistrica kliničke psihologije koja već trideset godina radi na zaštiti djece i zaposlena je u SOS Dječjem selu.

Djeca vam moraju vjerovati, ona vide ako fejkate, ističe profesorica Špoljarić. Roditelj sam ne može riješiti problem i treba potražiti pomoć. Osnovni razlozi agresiji su nedostatak roditeljske pažnje i brige ali i podrške društva. Naime, zdravstvo, socijala, školstvo i ostali resori nisu povezani i djeca koja nemaju dovoljno ljubavi, pažnje i sigurnosti pronalaze putove koji su za njih, nažalost, dugoročno loši.

Ovakva su predavanja potrebna i korisna, ističe Helena Mitrović, voditeljica Službe za prevenciju, vanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Stručnjacima je teško nositi se s agresijom i možda teško je adekvatno reagirati, stoga treba sustavno pristupiti, ističe Mitrović.

Stručni tim psiholozi, psihijatri, liječnici obiteljske medicine, sociolozi, djeluje pri Službi za prevenciju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Besplatno i bez uputnice svakoga radnog dana, a broj telefona je 217 501.

Ne treba zazirati od poziva policije, ne prolaziti mimo tučnjave, jer zakon za agresivnost danas pripisuje i zatvor. Skupina koja gleda tučnjavu još je opasnija, ona može pogoršati ali i smiriti svaku situaciju. Važno je i u kakvom je dijete društvu. Na roditeljima je da brinu o tome. A glavni moto kojim se treba voditi jest: „Na kraju će sve biti dobro. Ako nije dobro, znači da još nije kraj“, zaključuje profesorica Jasna Špoljarić.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Agresvinost treba sustavno prevenirati, počnimo od djece