Apel na dobrovoljno darivanje krvi stalno je na snazi

Apel na dobrovoljno darivanje krvi stalno je na snazi

Krv ništa ne može zamijeniti (foto: Nel Pavletić/PIXSELL)

Puno je potrebitih građana i onih koji pomažu, no pomoći nije nikada dosta. Crveni križ i druge humanitarne organizacije apeliraju građanima, da se uključe, uz ostalo, i u darivanje krvi koja je stalno potrebna. Darivatelja je u Puli, s prestankom poslovanja Uljanika, znatno manje.

Uljanikovci, nekada redoviti darivatelji, mahom su odselili, pa je zaliha krvi znatno manje. Mladi se javljaju no treba još puno raditi na edukaciji, kaže predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Pula Jasna Vekić.

Apel je pogotovo usmjeren poslodavcima, koji bi trebali imati razumijevanja za darivanje krvi odnosno za slobodni dan na koji darivatelj ima pravo. Doktor Ante Valčić krv je dao 103 puta, a liječničku praksu obavljao je i u inozemstvu, gdje se bez obzira što nema slobodnih dana, krv daruje.

Vilim Butković dao je krv 08 puta, a Ištvan Bilicki 101 put. Odlikovani su redom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske. Za posebne zasluge u zdravstvu, socijalnoj skrbi i za promociju moralnih vrijednosti. Krv nema zamjenu a svatko se može, ako već nije, naći u situaciji da mu je potrebna.

Darivanje je moguće četvrtkom na Odjelu za transfuziologiju Opće bolnice Pula od 9 do 17 sati.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Apel na dobrovoljno darivanje krvi stalno je na snazi