Barbieri novi rektor pulskog Sveučilišta

Barbieri novi rektor pulskog Sveučilišta

Alfio Barbieri novi je rektor pulskoga Sveučilišta, odlučeno je većinom glasova na jutrošnjoj sjednici Senata. Na tome je mjestu zamijenio dosadašnjega rektora Roberta Matijašića, a okosnice njegova programa bit će, kako kaže, decentralizacija Sveučilišta i učvršćivanje njegovih sastavnica.

Prof. dr. Alfio Barbieri rođen je u Balama. Dugogodišnji je profesor Fakulteta ekonomije i turizma 'Dr. Mijo Mirković', bio je i dekan toga fakulteta od 2001. do 2005. godine, a u njegovu je mandatu sagrađena nova zgrada fakulteta te je pokrenuo nekoliko značajnih projekata poput poslijediplomskog studija Makroekonomskoga menadžmenta ili pak dislociranih centara u Umagu i Poreču. Od 2007. do 2009. bio je prodekan za poslovne odnose i financije.

U svome ću mandatu raditi na decentralizaciji Sveučilišta i ovlasti rektora, ne želim biti autokrat već biti u službi svih sastavnica sveučilišta, izjavio je Barbieri. Novi će rektor, kako ističe, poštovati želju svake sastavnice Sveučilišta i odluke Vijeća, no misli da bi decentralizacija pridonijela kvalitetnijem razvoju svih dijelova Sveučilišta.

Alfio Barbieri izabran je između trojice kandidata, većinom glasova. Konkurenti su mu bili Lovre Božina i dosadašnji rektor Robert Matijašić koji mu je čestitao na imenovanju i zaželio puno uspjeha.

Četverogodišnji mandat novoga rektora počinje 1. listopada ove godine.