Bazeni s meduzama - novost pulskoga aquarija

Bazeni s meduzama - novost pulskoga aquarija

(foto: Marko Prpić/PIXSELL)

Sredinom lipnja Aquarium Pula je obogatio svoj postav otvaranjem nove izložbe pod nazivom 'Meduze'. Nabavljene su dvije vrste, vrlo poznati uhati klobuk (Aurelia aurita) i puno manje poznata, tropska 'naopačke' meduza (Cassiopeia andromeda). U međuvremenu izložba je proširena i dvjema novim meduzama - morskim plućima (Rhizostoma pulmo) te mediteranskom meduzom (Cotylorhiza tuberculata).

Imati bazene s meduzama imperativ je za svaki aquarium koji želi imati epitet svjetskog ranga, tvrdi direktorica pulskog Aquariuma, Milena Mičić.  

Zašto je držanje meduza tako zahtjevno? Sama činjenica da im tijelo sadrži 98% vode čini ih jako zanimljivima, no ujedno i vrlo osjetljivima. Da bi opstale u akvariju potrebno im je puno pažnje, konstantan blagi protok vode kako ne bi potonule na dno, jer se radi o životinjama bez pravih organa za kretanje. 

Pulski Aquarium ne izlaže samo odrasle meduze nego i njihove druge razvojne oblike. Naime, meduze imaju složeni životni ciklus koji počinje sa sićušnom planulom, koja nastaje parenjem dviju meduza i koja slobodno pluta dok ne nađe tvrdu podlogu. Tada se pričvrsti i preobrazi u polip, koji liči na malu vlasulju.

Nakon nekog vremena počinje proces zvan strobilacija, tijekom kojeg od polipa nastaje veliki broj takozvanih efira. One predstavljaju slobodno plivajući stadij, koji je morfološki poprilično različit od odrasle meduze. Efire se nakon određenog vremena preobraze u male meduze koje uz dovoljnu količinu hrane narastu u relativno kratkom roku, no imaju kratak životni vijek, tek nekoliko mjeseci.

Kako bi izložbu približili najmlađim posjetiteljima postav je popraćen i edukativnim materijalom postavljenim na svijetlećim pločama i tabletima. 

Zapadnu obalu Istre zaposjele meduze

O drugim zanimljivostima pulskoga Aquarijuma poslušajte u tonskom prilogu.