Bivše atraktivne pulske vojne zone nikako da zažive

Bivše atraktivne pulske vojne zone nikako da zažive

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Bivše vojne zone u Puli, ukupne površine od oko 250 hektara, nikako da zažive. Nakon što je sadašnja Vlada, prije gotovo dvije godine, odlučila dati ih u koncesiju, raspisan je natječaj za jednu od njih - pulsku Hidrobazu. No, investitora ni za lijek.

 

Zgrade iz razdoblja Austro-ugarske monarhije u pulskom naselju Štinjan - desetljećima su zapuštene. Na atraktivnih 37 hektara nasuprot Brijuna izgradio bi se kompleks za tisuću i 200 turista. No na lani objavljen javni poziv - nitko se nije javio.

Ministar državne imovine Mario Banožić ističe:"Obavili smo razgovore s potencijalna dva investitora, riječ je o Valamaru i francuskom Buigu međutim, izrazili su nezadovoljstvo s tim što pomorsko dobro, konkretno plaža koja se nalazi na području Hidrobaze nije ušla u koncesiju."

Grad Pula plažu u koncesiju ne želi dati. Tek su je uredili. Pulski gradonačelnik Boris Miletić kaže:"Mi smo javnim novcem uredili plažu Hidrobaze, preko 13 i pol milijuna kuna javnih sredstava je uloženo i plaža je otvorena za građane."

Iako je uređena i novcem iz Fonda za turizam, u mjerodavnom ministarstvu ne bi tražili povrat bude li plaža išla u koncesiju. No, osim nje, potencijalni ulagači tražili su i produljenje koncesije s 50 na 99 godina te se zanimali i za državne poticaje.

No za produljenje koncesije - prema mišljenju Ministarstva financija - trebalo bi izraditi financijsku analizu projekta. U Gradu drže kako je najbolje da se državna imovina prebaci na njih, a stručnjaci pak - pozivaju na oprez. Hidrobaza i druge dvije lokacije, za koje natječaji još nisu ni raspisani - zapravo predstavljaju 2. zonu života grada Pule.

Voditelj Katedre za turizam pulskog Ekonomskog fakulteta Aljoša Vitasović ističe: "Ne gurati isključivo djelatnost turizma već definirati prostor koji će koristiti, eksploatirati građani ovog područja. Formiranje takve infrastrukture i takvih sadržaja prati i interes i boravak turista na tom prostoru."


Sudeći po tome da se investitori za ta područja traže već 15-ak godina, moguće je doista da će o tim zapuštenim, rubnim dijelovima grada odlučivati neke druge generacije.