Brijunska konferencija o nastanku svemira

Brijunska konferencija o nastanku svemira

(foto: irb.hr)

Jeste li u posljednje vrijeme razmišljali o nastanku Svemira? Danas na Brijunima počinje šestodnevna konferencija 'Samo-organizirajuća materija i nastanak' na kojoj će neki od vodećih svjetskih znanstvenika, među kojima i tri nobelovca, raspravljati o temama poput Velikog praska ili pojave života.

Tri nobelovca dolaze na Brijunsku konferenciju

U organizaciji Instituta Ruđer Bošković te Centra za promicanje znanosti, humanizma i kritičkog razmišljanja danas na Brijunima počinje šestodnevna konferencija 'Samo-organizirajuća materija i nastanak' (Self organizing matter and emergence).

Konferencija okuplja vodeće svjetske znanstvenike koji će raspravljati o procesu razvoja svemira, od Velikog praska do pojave života, te procesu samo-organizacije materije u ekstremnim uvjetima. 

Postanak svemira i života, razvoj galaktika, razvoj planetarnih sustava neke su od tema, istaknuo je dr. Darko Bosanac predsjednik konferencije. 

Studenti dodiplomski i postdiplomskog studija Prirodoslovno matematičkog fakulteta gosti su konferencije koji će imati cijeli jedan dan za diskusiju koja je izuzetno važna za izmjenu iskustava, nastavio je dr. Bosanac. 

Na konferenciji sudjeluju tri nobelovca te niz domaćih i međunarodnih stručnjaka.

Poslušajte više u tonskom prilogu.