Budućnost agroturizama jest održivi turizam i razvoj

Budućnost agroturizama jest održivi turizam i razvoj

Priroda, turizam i poljoprivreda (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Istarski agroturizmi imaju i planiraju dobru popunjenost tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, bolju u odnosu na prošlu godinu. Tomu su svakako doprinijeli Dani otvorenih vrata agroturizama koji su u studenome bili svojevrsni uvod u prosinački turizam.

Turizam i poljoprivreda u Istri u simbiozi iz godine u godinu daju bolje rezultate. Uz njih je tradicija. Korak dalje u svijetu prioritetan održivi turizam, koji pak proizlazi iz ekološkog razvoja. Gost prepoznaje i cijeni brigu domaćinstava o održivosti. Zato se vraća, s obitelji koja konzumira, prenosi i jamči tu održivost.

Stoga je važno nadograđivati se te pratiti tržišta i prakse destinacija koje prodaju svoju izvornost, kaže Davorka Šajina, najuzornija hrvatska žena i vlasnica jednog od prvih istarskih agroturizama u Katunu Lindarskom, članica Vijeća Hrvatske gospodarske komore za ruralni turizam Hrvatske. Održivi turizam je budućnost, a certifikacija kroz projekt Eko domus danas je korak više.

To znači da treba selektivno prikupljati otpad, štedjeti vodu, struju, koristiti led žarulje, raditi s prirodnim materijalima. Treba smanjivati plastiku u svakom segmentu, koristiti prirodni tekstil, pamučni, potom drvo, kamen i željezo, pojašnjava Davorka Šajina. Uz to, čišćenje deterdžentima na biološkoj bazi, s bio certifikatom. To su prepoznali gosti koji dolaze, i očekujem svake godine više gostiju koji su ekološki osviješteni. Na taj način ćemo i lakše doći do održivog turizma. I to je budućnost, ističe Šajina.

Uz istarski stol, od vina, maslinova ulja, pršuta, sira i ostalih delicija. Ove su godine agroturizmi popunjeni bolje nego lani. Istra je razvila taj segment koji se nadograđuje, no uz kvalitetu proizvoda i usluge uvijek na prvom mjestu.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Budućnost agroturizama jest održivi turizam i razvoj