Čekaju se rezultati istrage u Raškom zaljevu - kazneno prijavljeni Sirijci

Čekaju se rezultati istrage u Raškom zaljevu - kazneno prijavljeni Sirijci

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Stotine ljudi i dalje čisti obalu i more u Raškom zaljevu. I dalje se čekaju rezultati istrage koji će pokazati što se točno događalo u noći s 21. na 22. ovog mjeseca, na libanonskome brodu Fidelity i tko je kriv što je gotovo 4 tisuće tona mazuta umjesto u brodu završilo u moru.

Prvi su se put oglasili i mjerodavni ministri. Prema dosadašnjim saznanjima za ekološki izgred u Raškom zaljevu, gdje je u petak isteklo gorivo iz teretnog broda koji plovi pod libanonskom zastavom, odgovoran je brodar, rekao je ministar mora Oleg Butković.

A hoće li nedavno istjecanje goriva iz teretnog broda Fidelity u Raškom zaljevu utjecati na okoliš i samim time na turizam u tome dijelu naše obale - novinari su ih pitali na Markovu trgu ministre okoliša Tomislava Ćorića i turizma Garija Cappellija. Istaknuli se kako se sve poduzelo da se onečišćenje sanira te kako u svakoj situaciji u kojoj postoji ulaz brodova u Jadransko more postoji i rizik od onečiščenja. Turisti se nigdje nisu žalili te nema zasad nikakvih utjecaja na turizam, poduzet ćemo sve da se stanje što prije sanira, izjavili su Ćorić i Cappelli.

A djelatnici Policijske postaje Labin nakon kriminalističkog istraživanja sumnjiče trojicu državljana Sirije da su počinili kazneno djelo onečišćenje okoliša u Raškom zaljevu. Tereti ih se da nisu uspostavili komunikacijski kanal između broda i opskrbnog kamiona, nisu podignuli BRAVO zastavu a odljevi na palubi nisu bili zatvoreni. To je dovelo do istjecanja oko 3 tisuće 800 litara brodskog goriva koje se izlilo na palubu te potom u more, izvijestila je jutros istarska policija.

Navode i da osumnjičeni kapetan broda, zapovjednik stroja i zamjenik zapovjednika stroja nisu kao odgovorne osobe bili zadužene za ukrcaj goriva na brod u luci Bršica. Istraga se nastavlja.