Čelnici najveće kineske brodograđevne tvrtke u Uljaniku na Praznik rada

Čelnici najveće kineske brodograđevne tvrtke u Uljaniku na Praznik rada

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Premijer Andrej Plenković i ministar gospodarstva Darko Horvat najavili su za Praznik rada dolazak čelnika najveće kineske brodograđevne tvrtke u Uljanik i 3. maj. Dobra je to vijest za ta dva brodogradilišta kojima prijeti stečaj. Sindikati, pak, podsjećaju Vladu da radnicima treba isplatiti plaće.

Nakon posjeta kineskog premijera nastavili smo kontakte i dobili potvrde, ističe premijer Andrej Plenković. U Hrvatsku će početkom svibnja doći predsjednik Uprave China Shipbuilding Industry Corporation, dakle, najveće brodograđevne kompanije koja uopće postoji.

Posjet kineske brodograđevne delegacije Hrvatskoj nije garancija rješenju problema, no mogao bi biti novi početak. Protokol je već tu: u poslijepodnevnim satima 30. 4. u Hrvatsku stiže delegacija najveće svjetske brodograđevne industrije. Mi ćemo kratko s njima popiti kavu, a 1. 5., bez obzira na Praznik rada, obići ćemo brodogradilišta u Puli i Rijeci te 2. 5. s njima odraditi završni sastanak ne prejudicirajući njihovu odluku, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat. 

Član Nadzornog odbora Uljanika Samir Hadžić ističe da su dobro došli svi zainteresirani partneri, no ljudi odlaze da bi preživjeli. Samo bih htio podsjetiti premijera i ministra da sedam mjeseci nismo dobili plaću i da bi međufinanciranje trebali riješiti. Jer Kinezi će doći i onda će nas morati tražiti s arheolozima prije nego što će uspjeti što vidjeti u brodogradilištu, ističe Hadžić.

Čeka se Praznik rada, bit će to radni dan za predstavnike Uljanika i Vlade koji će u Puli i Rijeci primiti kinesku delegaciju.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Čelnici najveće kineske brodograđevne tvrtke u Uljaniku na Praznik rada