Čist zrak duga ljubav: Riješite problem smrada s Kaštijuna

Čist zrak duga ljubav: Riješite problem smrada s Kaštijuna

Željko Ilić, Ivo Lorencin i Bojan Blagonić, članovi inicijative Čist zrak duga ljubav (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Na problem smrada koji se još uvijek širi iz Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun u općini Medulin i okolici, upozorili su s konferencije za novinare na pulskom trgu Portarata predstavnici inicijative Čist zrak duga ljubav. Osvrnuli su se na prosvjed zbog Kaštijuna, koji je nedavno održan u Puli.

Previše je vremena prošlo, na Kaštijunu se ništa se ne mijenja i problem smrada treba hitno riješiti. Poručili su s konferencije za novinare u Puli predstavnici građanske inicijative Čist trak duga ljubav.

Član inicijative Ivo Lorencin istaknuo je kako je jako je bitno da svi znaju da je ova Inicijativa apolitična skupina. U njoj su ljudi svih političkih opredjeljenja i ne možemo se opredjeljivati politički ni u kojemu smjeru, dodao je Lorencin. Međutim, voljeli bismo da se svi politički akteriuključeni oko Kaštijuna prestanu međusobno prepucavati te da se spusti lopta na zemlju. Zajedno moramo sjesti za stol i krenuti rješavati ovaj veliki problem, istaknuo je Lorencin.

A problem je taj što se uz Kaštijun ne može živjeti. Ne želimo živjeti u smradu. Kada ti je obitelj ugrožena emocije su najsnažnije, rekao je Željko Ilić, neposredni susjed Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Osvrnuo se na protekli nedjeljni prosvjed rekavši kako mu je krivo što je neke stvari izgovorio i što se možda netko osjetio uvrijeđenim, ugroženim. Nije mu bila namjera nekoga uvrijediti i uznemiriti. No, neke stvari smo morali reći, kaže Ilić. Nadam se da svi razumiju da imamo problem, da nije potrebno izvrtati pilu naopako i od nekoga tko nije žrtva raditi žrtvu, kaže Ilić, jer žrtve smo mi.

'Mi koji smo prvi na udaru vidimo rješenje jedino u momentalnom zatvaranju. I onda neka se sjednu za stol i neka se dogovore nešto. Ali što se nas tiče, zatvaranje i točka.', rekao je konkretno i ukratko Željko Ilić.

Rješenje postoji i ono se zna, rekao je Bojan Blagonić, član građanske inicijative Čist zrak duga ljubav. Bez obzira što se ne osjećamo odgovornima prema tome da damo rješenje, rješenje je izuzeti biološki otpad iz komunalnog, sagraditi bio plinska postrojenja te proizvodni otpad koji nastaje u turističkim subjektima izdvojiti iz Kaštijuna.

Maksimalno treba izdvojiti bio otpad iz komunalnog otpada građanstva. Na taj način bi se pritisak bio otpada s Kaštijuna uvelike smanjio i sam utjecaj Centra bi bio puno, puno manji, pa i njegovi gabariti bi bili manji, pojasnio je Blagonić.

Predlažemo da se oformi tijelo koje će uključiti gradonačelnike i načelnike, ističe Blagonić, sve koji imaju utjecaj na rad Centra Kaštijun, da sjednu i da se konačno riješi problem smrada iz Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Čist zrak duga ljubav: Riješite problem smrada s Kaštijuna