Čisti se područje uz rijeku Pazinčicu

Čisti se područje uz rijeku Pazinčicu

Tijekom velikih poplava kiša je začepila Pazinsku jamu, voda je bila visoka 50 metara (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Nakon prošlotjednih velikih poplava u središnjoj Istri, mještani Pazina počeli su čistiti područje uz rijeku Pazinčicu. Naime, sav otpad s obližnjeg odlagališta smeća koje se urušilo - završio je u toj rijeci. Nažalost, nije prvi put da se gotovo napunila i zaštićena Pazinska jama.

Pedesetak mještana Pazina i okolice počeli su jutros sa čišćenjem područja uz glavni tok rijeke Pazinčice. Posvuda je bilo plastike i najlonskih vrećica. Toni Erfeld iz građanske inicijative 'Naš potok' kaže da neće sve stići očistiti danas. Odraslima su se u čišćenju pridružila i djeca, skupljali su plastiku bez predaha.

Smeće s odlagališta otpada Lakota, koje se urušilo, s golemim količinama vode završilo je Pazinčici, a onda i u Pazinskoj jami. Voda iz jame još se nije povukla. Tek kada se povuče speleolozi će je moći očistiti, kaže Mladen Jekić iz Speleološkog društva Istra Pazin.

Područje je to koje pripada mreži 'Natura 2000', što znači da bi trebalo biti pod posebnom skrbi institucija koje se brinu za zaštitu okoliša. No, zasad svi peru ruke. Građanska inicijativa podnijela je kaznene prijave protiv svih mjerodavnih. Večeras će svoje ogorčenje iskazati i donošenjem sakupljenog smeća na središnji trg grada Pazina.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Čisti se područje uz rijeku Pazinčicu