CROFISH u Poreču - struka i posjetitelji u velikom broju na sajmu ribe

CROFISH u Poreču - struka i posjetitelji u velikom broju na sajmu ribe

Riba i akvakultura u Poreču (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

U Poreču je otvoren 12. Crofish – međunarodni sajam ribarstva i ribarske opreme. Ulovi su stabilni što je važno za održivost hrvatskog ribarstva, čulo se. U tri dana iznijet će se problemi, dostignuća te razmijeniti iskustva struke.

Ulovi su u Hrvatskoj stabilni, a to je najvažnije ribarima radi socio-ekonomske održivosti djelatnosti. Ribarski sektor izložen je u Poreču na 2.800 četvornih metara, 90 je izlagača iz pet zemalja, uz ostale Italije i Slovenije. Hrvatsko ribarstvo ima rezultate i perspektivu, kaže direktor sajma i predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić.

Uspjeli smo do 2021. progurati plan za mjere upravljanja sitnom plavom ribom, što je velik uspjeh, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura. Zasluga je to cijele Republike Hrvatske, europarlamentarke Ruže Tomašić, znanosti, struke, to je primjer kako se postižu dobri rezultati.

U planu su ribarska luka u Vrsaru te iskrcajno mjesto u Savudriji. Svjetska organizacija za upravljanje tunom prepoznala je specifičnosti Jadrana, Hrvatska je dobila produženu sezonu i toleranciju na manju ribu, dodaje Mišura. Priznat je i prirast jer je naša riba manja.

Uz predavanja o stanju u ribarstvu i akvakulturi, posjetiteljima se nude brojni popratni programi. Tako se uz porečku rivu mogu razgledati školski brod Kraljica mora te vojni Hrvatska Kostajnica, Crofish traje do nedjelje.

Opširnije poslušajte u nastavku.

CROFISH u Poreču - struka i posjetitelji u velikom broju na sajmu ribe