Dan je antifašističke borbe - diljem Istre položeni vijenci

Dan je antifašističke borbe - diljem Istre položeni vijenci

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Hrvatska obilježava Dan antifašističke borbe. Glavna svečanost održana je u Spomen-parku Brezovici, nedaleko od Siska. Na tome je mjestu 22. lipnja 1941. osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno prva organizirana vojna antifašistička formacija u Europi.

Danas na Dan antifašističke borbe, na Plovaniji kod spomenika, vijence su palim borcima položili predstavnici Istarske županije, Saveza udruga antifašista Istarske županije te predstavici grada Buja i općine Brtonigla.

Vijenci su jutros položeni i u Puli na Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma te na Spomenik palim antifašističkim borcima grada Pule na Gradskom groblju. Vijenci su položeni i na spomenike palim borcima na području općine Medulin.

Dan antifašističke borbe građanima su čestitali predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Predsjednica Republike je istaknula da je proglašenjem Federalne Države Hrvatske i drugim odlukama ZAVNOH-a sačuvana hrvatska državnost i postavljen temelj za proglašenje demokratske i neovisne Republike Hrvatske, koju smo obranili od velikosrpske agresije i oslobodili u Domovinskom ratu.