Dan je oboljelih od epilepsije

Dan je oboljelih od epilepsije

(foto: Grgo Jelavić/PIXSELL)

Međunarodni je i Nacionalni dan oboljelih od epilepsije, od koje u Hrvatskoj boluje oko 40 tisuća ljudi. U Pulskoj Općoj bolnici za oboljele je svaka srijede otvorena ambulanta za pomoć u terapiji i životu s tom bolešću.

Ovaj poremećaj funkcije mozga očituje se s napadima koji se mogu manifestirati iznenadnim gubicima motorike, senzibiliteta, ponašanja, percepcije i gubitkom svijesti, kaže voditeljica pulske Neurologije, doktorica Dolores Janko Labinac.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 50 milijuna ljudi u svijetu boluje od epilepsije, u Europi je šest tisuća oboljelih. Uzroci su različiti. Kod odraslih su to ozljede glave, abnormalnosti krvnih žila mozga, infekcije središnjeg živčanog sustava potom tumori, čiji epilepsija može biti prvi simptom.

Epilepsija se može liječiti ako se pravodobno prepozna. Sedamdeset posto oboljelih, kada bi pravovremeno uzimalo terapiju bilo bi bez napada. A četrdeset posto oboljelih nažalost ne dobiva antiepileptičnu terapiju. Oboljeli se nerijetko susreću s problemima zapošljavanja i ostvarivanja ostalih profesionalnih i socijalnih prava.

Ambulanta Opće bolnice Pula otvorena je za oboljele od epilepsije i krize svijesti svake srijede, a EEG se snima svakodnevno, dok je noćno snimanje četvrtkom navečer.

Opširnije poslušajte u nastavku.

IZVJEŠTAJ: Dan je oboljelih od epilepsije

dr. med. Dolores Janko-Labinac, spec. neurolog o epilepsiji