Dani europske baštine 2021 u Pazinu

Dani europske baštine 2021 u Pazinu

Foto: snimka zaslona

U povodu manifestacije Dani europske baštine 2021 u 13 sati u Velikoj dvorani Državnog arhiva u Pazinu bit će otvorena izložba i predstavljena platforma "Priče iz arhiva" nastale u okviru projekta Kreativne Europe CREARCH posvećenom razvoju nove publike i kreativnoj interpretaciji arhivskih izvora.

Novim načinima komuniciranja povijesti, likova, mjesta i lokalnih tradicija dokumentiranih u svojim zapisima, kroz vizualne, digitalne i transmedijske izvedbe i događanja uživo, arhivi žele upoznati što više ljudi sa svojim radom i značajem gradiva koje čuvaju. 

U okviru CREARCH aktivnosti ICARUS Hrvatska, u suradnji s brojnih partnerima diljem Hrvatske,  pokrenuo je platformu #PričeIzArhiva koja prikuplja arhivske zapise s neobičnim pričama, životnim putevima i sadržajima. Virtualnim okupljanjem različitih arhiva i imatelja arhivskih zbirki – na Internetu, mobilnim aplikacijama, izložbama i interakcijom s publikom – predstavljaju se priče skrivene u arhivskim zapisima i potiče stvaranje, prenošenje i interpretaciju novih priča. 

U arhivima su pohranjene milijarde zapisa, a svaki od njih čuva priče o ljudima, događajima, mjestima i svijetu oko nas. Priče želimo predstaviti kroz različite formate i medije; izložba na plakatima putuje kroz različite ustanove, u virtualnom obliku dostupne su na platformi #PričeIzArhiva, objavljene su i na više mobilnih aplikacija, a serija predavanja baštinskih stručnjaka s arhivskim pričama iz javnih i privatnih spremišta i zbirki dostupna je na YouTube kanalu. 

U programu će se predstaviti ove i druge aktivnosti posvećene komunikacijskim modelima i inovativnim umjetničkim praksama realizirane u okviru CREARCH projekta; otvorit će se izložba "Priče iz arhiva" te predstaviti CREARCH priručnik za razvoj publike i druge aktivnosti vezane uz kreativno predstavljanje arhivskih izvora s posebnim naglaskom na priče iz Državnog arhiva u Pazinu. 

Sudjeluju: doc. dr. sc. Vlatka Lemić (ICARUS Hrvatska), Mirela Mrak Kliman, Maja Milovan i Biserka Budicin (Državni arhiv u Pazinu).