Danko Končar Uljaniku pozajmio 12,6 milijuna eura

Danko Končar Uljaniku pozajmio 12,6 milijuna eura

Uljanik (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Tvrtka Kermas energija Danka Končara Uljaniku je pozajmila 12,6 milijuna eura, čime je omogućila nastavak proizvodnje, a istovremeno spriječila najgori scenarij, aktivaciju državnih jamstava. Vlada i Uprava Uljanika nadaju se pozitivnom odgovoru Europske komisije na plan restrukturiranja.

Financijska injekcija potencijalnog strateškog partnera Kermas energije Uljaniku došla je u ključnom trenutku. S 12,6 milijuna eura Uljanik vraća dug banci kako bi se nastavila proizvodnja, čime se spriječava aktivacija državnih jamstava.

Riječ je o proizvodnji to jest financiranju gradnji jaružala i platforme za ključnog Uljanikova naručitelja sofisticiranih brodova – belgijsku Jan de Nul grupu. Denis Rabar, predsjednik Uprave Uljanik Brodogradilišta d.d. kaže kako će samopozdizna platforma Apollo, ovih dana biti isporučena, dok je financijska pomoć Kermasa usmjerena na dovršetak proizvodnje jaružala.

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je kako u ovom trenutku nema nikakvog pritiska zbog 22. srpnja kada se trebao pojaviti zahtjev za povratom kredita što su ga dvije banke dale Uljaniku u pripremi programa restrukturiranja. S obzirom da smo predmet i program u Bruxelles poslali na vrijeme tu smo prepreku otklonili i čekamo odgovor Komisije glede analize samoga programa restrukturiranja, dodaje Horvat.

Hoće li biti novca za plaće radnicima pitanje je za Upravu Uljanika. Ona se o tome ne očituje, dok sindikati znaju, a radnici manje da je situacija u Uljaniku krajnje ozbiljna. Ipak, za plaće zasad ne strahujemo kaže Đino Šverko, glavni povjerenik Sindikata metalaca u Uljaniku. Ne bi bilo dobro da je vlasnik odustao od gradnje, rekao je Šverko.

Čeka se odgovor Europske komisije koja bi trebala usvojiti Program restrukturiranja Uljanika, što znači njegovu provedbu, a time i dokapitalizaciju od strane strateškog partnera.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Danko Končar Uljaniku pozajmio 12,6 milijuna eura