Daruj kilometre za Marijine obroke

Daruj kilometre za Marijine obroke Daruj kilometre za Marijine obroke
Malavi (Foto: Marijini obroci/ustupljena fotografija) Malavi (Foto: Marijini obroci/ustupljena fotografija)

Foto: Marijini obroci/ustupljena fotografija

Pridružite se poznatim hrvatskim sportašima i do kraja svibnja darujte kilometre za Marijine obroke. Humanitarna organizacija koja u Hrvatskoj djeluje više od deset godina u školama diljem svijeta hrani 1,8 milijuna gladne djece.

Njihovim načinom rada - zahvaljujući volonterima i lokalnom uzgoju žitarica prosječno je dovoljno samo 132 kune da se jedno dijete prehrani tijekom cijele školske godine.

Proteklih 6 godina tradicionalno su u svibnju širom Lijepe Naše organizirali humanitarne utrke, a zbog aktualne epidemiološke situacije ove godine predstavljen je izazov "Daruj kilometre za Marijine obroke".

Virtualni je to izazov u kojem pozivaju sve ljude otvorenog srca da odrede broj kilometara koje će do kraja mjeseca istrčati, prehodati u laganoj šetnji ili planinarenju, proći na biciklu ili rolama, odveslati, isplivati i pokloniti Marijinim obrocima, uplativši preporučenu donaciju od 5 kn po kilometru.

Prijave su otvorene od 10. svibnja, a za izazov treba ispuniti do 31. svibnja. Izazov se može odraditi u nekoliko etapa, ako je primjerice želja otrčati 10 km, trčati se može pet dana po dva kilometra.

Svaki prijavljeni "natjecatelj" koji prihvati izazov te uplati i najmanju donaciju dobiva startni broj i sudjeluje u nagradnoj igri.

Gdje god se nalazili, svojim prijeđenim kilometrima možete doprinijeti osiguravanju obroka za djecu u najsiromašnijim zemljama svijeta. Pridružite se nogometašima Dinama, košarkašima Cibone, bivšem Vatrenom Danijelu Subašiću, mnogim sportašima juniorima i jurite zajedno prema najhumanijem cilju.

Više o Marijinim obrocima saznajte na: https://www.marysmeals.hr/ i Facebook stranici.

Marijini obroci jednostavna su ideja koja djeluje. Organizacija osigurava jedan obrok dnevno na mjestu obrazovanja kako bi privukla kronično siromašnu djecu u učionice, gdje dobivaju obrazovanje koje će im u budućnosti biti izlaz iz siromaštva.

U normalnim okolnostima, Marijini obroci omogućavaju svakodnevne obroke djeci u okviru školskih programa  prehrane u 19 zemalja: Malaviju, Liberiji, Zambiji, Zimbabveu, Keniji, Južnom Sudanu, Ugandi, Etiopiji, Beninu, Nigeru, Madagaskaru, Indiji, Mjanmaru, Tajlandu, Ekvadoru, Haitiju Libanonu, Siriji i Rumunjskoj.

Prateći ponovno otvaranje škola, Marijini obroci u suradnji  s lokalnim zajednicama i dugogodišnjim partnerima nastoje uspostaviti programe prehrane u školama,  tamo gdje je to moguće i u skladu s lokalnim epidemiološkim mjerama, istovremeno nastavljajući s raspodjelom hrane roditeljima u onim zajednicama gdje su škole još uvijek zatvorene.

Marijini obroci nastali su 2002. godine kada je Magnus MacFarlane-Barrow, tijekom razdoblja gladi, posjetio Malavi i upoznao majku koja je umirala od AIDS-a. Kad je Magnus upitao njenog najstarijeg sina Edwarda koji su mu životni snovi, on je odgovorio jednostavno: „Želim imati dovoljno hrane za jesti i jednog dana ići u školu.“

Marijini obroci Hrvatska od 2009. godine do danas, zahvaljujući dobroti podupiratelja iz Hrvatske, imaju otvorenih 18 školskih kuhinja koje se nalaze u Liberiji, Malaviju, Beninu, Zambiji i Ekvadoru. U 2020. godini Marijini obroci Hrvatske nahranili su više od 50 000 gladne djece svakodnevno u školi.

Podaci za uplatu donacija: 

IBAN: HR7923600001102102666, SWIFT: ZABAHR2X