Delta soj neće zaobići Istru, dvije doze cjepiva jamče zaštitu

Delta soj neće zaobići Istru, dvije doze cjepiva jamče zaštitu

(foto: Armin Durgut/PIXSELL)

Cijepljenje u Istri protječe prema planu, obavlja se na brojnim cjepnim punktovima a cijepe se i građani i turisti, a može se obaviti bez gužvi i napora. Građani se cijepe na sedam većih cjepnih punktova u gradovima; javno je objavljen poziv na cijepljenje u ovom tjednu.

Epidemiolozi upozoravaju da je cijepljenje s dvije doze jedino jamstvo zaštite protiv koronavirusa, pa i protiv indijskog delta soja koji zasigurno neće zaobići ni našu županiju.

Građani se cijepe na sedam većih cjepnih punktova u gradovima; javno je objavljen poziv na cijepljenje u ovom tjednu. Također, i u manjim sredinama, pa se tako ovoga tjedna obavljaju cijepljenja i u Kašteliru, Marčani, Kanfanaru, Balama, Bujama a danas je obavljeno u Fažani.

Zbog pojave novog takozvanog delta soja virusa koji je puno infektivniji od britanskog, cijepljenje je značajno, kaže ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, dr. med. spec. Aleksandar Stojanović.

U proteklom tjednu cijepljeno je oko deset tisuća osoba u Istarskoj županiji, većina drugom dozom, a oko 1.300 građana primilo je prvu dozu. Od početka cijepljenja u Istri je u ovom trenutku cijepljeno oko 41% odraslog stanovništva barem jednom dozom cjepiva. To bi bilo 39% ukupnog stanovništva.

Svatko tko želi bez većeg napora i čekanja može se cijepiti protiv koronavirusa. I turisti podliježu EU covid potvrdama – moraju biti cijepljeni, s uvjetom da su preboljeli bolest ili pak imati negativan test na koronavirus. Velik je broj testiranja kao i punktova za testiranje - Nastavni zavod za javno zdravstru Istarske županije je s Turističkom zajednicom osigurao više od 80 punktova za testiranje stranih državljana zbog njihovih administrativnih potreba.

Nadalje, cijepe se i djeca od 12 do 16 godina, uz pristanak roditelja i u suradnji sa školskom medicinom. Prema informacijama od proteklog tjedna pedesetak osoba te dobi je u Istri cijepljeno, što je dobro. Osobe koje su cijepljene s dvije doze po svim pokazateljima i objavljenim stručnim radovima kompletno su zaštićene od svih sojeva virusa. No, samo jedna primljena doza donosi veći rizik oboljenja.

U ovom trenutku najmanje je cijepljena radno aktivna odnosno populacija mlađe životne dobi. To je baš populacija koja zbog načina života ostvaruje najveći broj rizičnih kontakata i ta bi se populacija svakako trebala odazvati na cijepljenje, jer je najviše izložena. Ona će biti u riziku novog soja koji će neminovno postati dominantan i u našoj županiji kroz određeno vrijeme. I to su prve osobe koje bi mogle razviti bolest, što bi trebao biti dobar motiv za cijepljenje.

Prema sadašnjim stručnim stavovima, ističe ravnatelj Stojanović, osobe koje su cijepljene s dvije doze sigurno se godinu dana neće morati cijepiti, dakle, bit će zaštićene iduću jesen i zimu. Ulazimo u razdoblje dobre epidemiološke slike, no u kratkom razdoblju ona se može promijeniti. Puno je druženja, kontakata - u svemu treba naći mjeru kako bi izbjegli žarišta i moguću pojavu novog vala, kojega nitko ne želi.

Opširnije poslušajte u nastavku.

IZVJEŠTAJ: Delta soj neće zaobići Istru, dvije doze cjepiva jamče zaštitu

RAZGOVOR s ravnateljem NZJZIŽ Aleksandrom Stojanovićem