Deset dana bez novooboljelih na poluotoku

Deset dana bez novooboljelih na poluotoku

Aleksandar Stojanović (foto: Mauro Giorgi/HRT)

U posljednja 24 sata ispitano je 11 uzoraka brisa i svi su se pokazali negativni na koronavirus (COVID-19). Od jučer u Istri je izliječen još jedan pacijent. Do sada ukupno 82, pa je tako u pulskoj Općoj bolnici na liječenju još samo 1 osoba pozitivna na koronavurus.

Do 1. svibnja Istra bi mogla postati korona- free područje, ocijenila je Irena Hrstić te najavila normalizaciju rada u pulskoj Općoj bolnici:

Nepridržavanje propisanih epidemioloških mjera može nas vratiti nas početak, na stanje od prije prije dva mjeseca, upozorio je na konferenciji za novinare načelnik Stožer Dino Kozlevac pozvavši građane da se i dalje budu disciplinirani. Nesmetano kretanje građana unutar županije, dopušteno prije tjedan dana, nije uzrokovala nove slučajeve oboljelih. Pomno će se pratiti i analizirati što će donijeti mjere koje su danas stupile na snagu, najavio je Dino Kozlevac:

Istarska policija je tijekom vikenda zatekla osam osoba u kršenju mjera samoizolacije - na porečkom području Poreča pet, a po jedna na području Umaga, Buzeta i Pule. Državni inspektorat poduzet će daljnje mjere i izreći im odgovarajuće sankcije. Kontrolom e-propusnica na policijskim punktovima, koji su postavljeni na prometnim pravcima prema susjednoj Primorsko-goranskoj županiji, tijekom cijelog vikenda zatečeno je tek šest građana bez propusnica zbog čega im je onemogućeno napuštanje županije.

Hrvatska se i dalje uspješno bori s koronavirusom. Od jučer je oboljelo samo devet osoba. Čak 15 županija nema nijednog novozaraženog. Nažalost, umrlo je još četvero starijih ljudi - dvoje u Splitu te u Koprivnici i Zagrebu. Istra već deseti dan zaredom u Istri nema novooboljelih od koronaviruisua. 

Do sada je uzeto ukupno 1538 briseva a u samoizlolaciji su 1242 osobe: 200-tinjak po epidemiološkom kriteriju dok je ostalima izrečena mjera obvezne dvotjedne samoizlocije jer su u Istru stigli iz inozemstva, izvijestio je novinare dr. Aleksandar Stojanović iz županijskog Stožera civilne zaštite. Kako bi epidemiološka slika s obzirom na popuštanje mjera restrikcija i dalje bila dobra dr Stojanoivić preporučuje: