Druga žrtva koronavirusa u Hrvatskoj

Druga žrtva koronavirusa u Hrvatskoj

Vili Beroš (Foto: POOL/PIXSELL)

U Infektivnoj klinici umro je 74-godišnji Zagrepčanin koji je zbog teškog oblika bolesti bio na respiratoru. Prema posljednjim podacima, u našoj je zemlji 495 zaraženiha osoba, među kojima su i dva policajca.

U Istri je, prema zadnjim službenim podacima nacionalnog Stožera civilne zaštite, 40 osoba oboljelih od koronavirusa. Tu su ubrojena dva strana državljana koja se prema protokolu liječe u svojim zemljama. Inače, u Istri je od oboljelih 66 posto muškaraca, prosjek godina oboljelih su 52 godine. Iz Stožera civilne zaštite poručuju građanima da se strogo pridržavaju uvedenih mjere prevencije od koronavirusa i one će sigurno dati rezultata. Samo odgovornim ponašanjem spriječavamo prenošenje virusa. 

Što se tiče prve preminule osobe od koronavirusa u Hrvatskoj, pokojnog Antona Nina Kernjusa, koji je preminuo u svom domu u Brtonigli, ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare nacionalnog Stožera civilne zaštite na upit o okolnostima koje su dovele do smrti istaknuo je kako se one još utvrđuju.

COVID-19 infekciju kao uzrok njegove smrti potvrdili su, naime, patološki nalazi. Obavljen je inspekcijski uvid u cijeli slučaj, rekao je ministar Beroš, no još su razgovori odnosno izvidi u tijeku. Premda klinička slika preminulog nije bila teža, nakon pregleda epidemiologa preporučena mu je hospitalizacija a temeljem intervencije obitelji muškarac ipak nije otišao u bolnicu. No, poslušajmo u nastavku ministra Vilija Beroša.

Evo što nam je danas, uz ostalo, nakon cijelog ovog nemilog događaja rekao sin pokojnika Antona Kernjusa, gospodin Ivan Kernjuiz Brtonigle.

 

U cijelom svijetu sada je 470 tisuća zaraženih koronavirusom, a pandemija se proširila na 200 država. U Italiji je još najviše umrlih u svijetu - više od sedam i pol tisuća u mjesec dana, a slijedi je Španjolska. SAD je novo globalno žarište. Američki senat prihvatio je u dogovoru s Bijelom kućom dva bilijuna dolara pomoći protiv koronavirusa. Kritično je i u Rusiji gdje se, uz ostalo, zabranjuje sav zrakoplovni promet.

Svjetski čelnici G-20 na videokonferenciji raspravljat će o globalnoj borbi protiv pandemije. 

Upravni poslovi u sjedištu policijske uprave u Puli više neće raditi utorkom poslijepodne, već će radno vrijeme i utorkom biti od 8 do 15 sati, izvijestili su iz istarske policije. Razlog je, naravno, epidemiološka situacija to jest epidemija zbog virusa COVID-19. 

Sve mjerodavne informacije, savjete, mjere i stanje u vezi s koronavirusom na internetu možete pratiti na stranici koronavirus.hr, te na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Također, na društvenim mrežama istih izvora nalaze se važne i nužne informacije.