Državni proračun: Istri ponovno samo mrvice

Državni proračun: Istri ponovno samo mrvice

(Foto:/HRT)

Prema prijedlogu državnog proračuna za sljedeću godinu, od oko 145 milijardi kuna, Istra će dobiti tek mrvice, odnosno otprilike kao i lani ili 0,3%. A i to što će dobiti odnosi se na projekte za koje se otprije znalo, poput dovršetka bolnice u Puli i gradnje dionice Ipsilona od Rogovića do Učke.

Vladajući su odbili više od 300 amandmana oporbe, među njima i svih 30-ak IDS-ovih, ističe saborski zastupnik te stranke Emil Daus.
"To nije dobro, nije dobro ko što ne bi bilo dobro da ni mi ne podržimo niti 1 zakon, a podržimo ono što smatramo da je u redu."
U Istru će se sliti manje od 500 milijuna kuna, od čega najviše otpada na dovršetak Ipsilona, a ostatak na pulsko Sveučilište, i to uglavnom za njegovu redovitu djelatnost, te na dovršetak bolnice i obnovu Arheološkog muzeja.

No sve se to znalo i prije. Iznimka je samo obnova Talijanske srednje škole u Bujama, koja će dobiti 8 milijuna. I to, kako kaže obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin, zahvaljujući zastupniku Furiju Radinu.
"U ovom trenutku je dio vladajuće većine i po tom pitanju uspio je isposlovati nešto što ide nam u korist."
Zahtjevi za sufinanciranje obnova nekih škola, vrtića, domova za starije - nisu prošli. Pa tako ni onaj za obnovu Domova zdravlja u Labinu i Pazinu, koja bi stajala 25 milijuna kuna.

Ravnatelj Isatrskih domova zdravlja Ante Ivančić ističe kako to ne mora biti kraj priče.
"Ako bi se tu stvorilo više izvora financiranja, mislim da je to dostupno i dostižno da se riješe te 2 zgrade."No lokalnoj politici - osobito kada njome vlada stranka koja je u državi oporbena - dozlogrdile su odbijenice. IDS-ov saborski zastupnik Emil Daus."Da je sve to prošlo, bilo bi 677 milijuna kuna, a što je nekih 0,8% proračuna i što je još uvijek manje nego što Istra daje u državni proračun."

Jedino je rješenje, kažu, fiskalna decentralizacija. Svaka županija pokrila bi se dekom u skladu sa svojom dužinom, kako vole reći Istrani, a njima - vjeruju u IDS-u - ne bi bila kratka.

 

 

Državni proračun Istri