Edukacija za istarske sirare u Štokovcima

Edukacija za istarske sirare u Štokovcima

(foto: Matija Topolovec/PIXSELL)

Od svih malih sirana registriranih u Hrvatskoj čak je petina na području Istre. Kako zanimanje za ovu djelatnost na Poluotoku i dalje raste, pokazao je i odaziv na edukaciju sirara koja se, financirana europskim novcem, održava u mjestu Štokovcu nadomak Svetvinčentu.

Jednotjednu nastavu održavaju stručnjaci iz Savjetodavnih službi iz čak tri županije. Na prošlotjednu edukaciju prijavilo se 28 polaznika, na ovotjednu još toliko a popunjava se i termin u svibnju. Višnja Krapljan iz Savjetodavne službe Sisačko moslovačke županije već godinama poučava buduće sirare poslu ali tek mjera 1. Programa ruralnog razvoja omogućila je da on za polaznike bude besplatan.

Predrag Janeš iz Primorsko goranske županije uči polaznike kako se radi sir.

Među polaznicima ima mnogo mladih ljudi kojima je neka vrsta edukacije obveza ako žele ostvariti poticaje iz Programa ruralnog razvoja. Ali ima i onih iskusnih, koji već imaju proizvodnju poput Dragutina Bajkovca iz Rovinja. Ima stado od pedesetak koza i namjerava otvoriti siranu a na tečaju usvojena znanja puno će mu u tome pomoći.

Mljekarski sektor već dugo je u krizi a proizvodnja sira jedan je od načina da se podigne niska otkupna cijena mlijeka. Oni koji već imaju sirane zadovoljni su. Preko turizma uspiju plasirati sve što proizvedu a i domaći kupci sve se više okreću malo skupljem ali domaćem proizvodu.

 

Više u tonskom prilogu.

TEČAJ ZA SIRANE

Preuzmite datoteke

TEČAJ ZA SIRANE 1,5 MB