Fažana ogorčena paušalima koji štete turizmu

Fažana ogorčena paušalima koji štete turizmu Fažana ogorčena paušalima koji štete turizmu
Ada Damjanac, donačelnica Fažane (foto: Tatjana Kaštelan/HRT) Ada Damjanac, donačelnica Fažane (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)
 Danijel Ferić, Radomir Korać, Ada Damjanac (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)  Danijel Ferić, Radomir Korać, Ada Damjanac (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)
Rajko Kutlača, Radomir Korać (foto: Tatjana Kaštelan/HRT) Rajko Kutlača, Radomir Korać (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)
Iva Dobrović Pauro, Rajko Kutlača (foto: Tatjana Kaštelan/HRT) Iva Dobrović Pauro, Rajko Kutlača (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Danijel Ferić, Radomir Korać, Ada Damjanac (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Problemi Općine Fažana su visina paušalnog poreza po krevetu koja će s primjenom izmjena Zakona o porezu na dohodak znatno opteretiti privatne iznajmljivače. Također, plaćanje paušala za odvoz smeća izvan sezone kada se smeće ne odvozi a za što mještani i Općina najavljuju podizanje ustavne tužbe.

Turistička općina bez hotela, koja se temelji na kampingu i privatnim iznajmljivačima bit će, tvrde u Općini Fažana oštećena novom zakonskom regulativom. Naime, izmjenama Zakona o porezu na dohodak visina takozvanog paušalnog poreza po krevetu definirana je u rasponu 150 do 1.500 kuna.

Ukoliko jedinice lokalne samouprave same ne odrede visinu paušala do kraja mjeseca, automatizmom će se taj porez naplaćivati u iznosu od 750 kuna. Stoga je na Općini da ovih dana donese prijedlog paušala kojega bi krajem mjeseca trebalo prihvatiti Općinsko vijeće. Zasigurno će on biti među najnižima ako ne najniži, ne samo u Istri već i na području Republike Hrvatske, rekao je načelnik Radomir Korać.

Zakonodavac je previdio da prihode od paušalnog poreza ostvaruje ona jedinica lokalne samouprave u kojoj vlasnik apartmana odnosno turističkih objekata ima prebivalište. U prijevodu, netko iz Zagreba može imati dvadeset apartmana u Fažani, i cjelokupni taj prihod ići će u proračun grada Zagreba što je van svake pameti, smatra načelnik Radomir Korać. Dvojimo hoće li to biti 250 ili 270 kuna jer već postoji veliko opterećenje za odvoz smeća našim iznajmljivačima, dodaje Korać.

Naime, veliki je problem u Fažani Odluka o poskupljenju odvoza smeća od tristo posto, koju je donio pulski gradonačelnik Boris Miletić, dok pulska Herculanea djeluje i na području Fažane. To je neopravdano – ustvrdio je direktor fažanskog poduzeća 'Komunalac' Danijel Ferić.

Tome smo se protivili, kao i činjenici da iznajmljivači u privatnom smještaju moraju plaćati čak šest mjeseci paušal za odvoz smeća, a znamo da sezona ne traje šest mjeseci, već maksimalno dva do dva i pol mjeseca, ovisno o atraktivnosti lokacije. Dakle, plaćaš šest mjeseci nešto što uopće ne koristiš više od dva mjeseca, pojašnjava Ferić.

Mještani se pokušavaju organizirati i podići ustavnu tužbu, jer je to protuzakonito i zasigurno će pasti na Ustavnom sudu, istaknula je donačelnica Ada Damjanac. Tim više, mještani traže i od Općine da pokrene ustavnu tužbu po ovom pitanju, a tako će i biti, ustvrdio je načelnik Korać.

Socijalno osjetljiva općina, pomoć starijim osobama, potrebitima i djeci ne izostaje, kaže Ada Damjanac. Značajno je to što smo, s obzirom na tešku situaciju našeg gospodarstva kojeg praktički u našem okruženju više i nema, za mještane koji rade u Uljaniku, izdvojili po 500 kuna.

Osnovna plaća radnicima u općinskoj javnoj upravi i djelatnicima dječjeg vrtića u Fažani povećava se za pet posto – dokumentaciju su potpisali Rajko Kutlača u ime Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, potom načelnik Korać te Iva Dobrović Pauro, sindikalna povjerenica u Dječjem vrtiću 'Sunce'.

Ove godine kreće se s gradnjom novog reciklažnog dvorišta na području poduzetničke zone San Pelegrin u iznosu od tri milijuna kuna, a bit će tu još razvojnih projekata u turističkoj općini koja je lani ostvarila milijun i sto tisuća noćenja.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Fažana ogorčena paušalima koji štete turizmu