FET Pula intenzivno radi na međunarodnim programima i studijima

FET Pula intenzivno radi na međunarodnim programima i studijima

FET Dr. Mijo Mirković (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ svoje studije odavno temelji na međunarodnom pristupu. U planu su, uz ostalo, studiji na daljinu na što je FET odavno spreman, najavljuje novoizabrana dekanica, profesorica Ksenija Černe.

Studijski programi nadograđuju se prema potrebama gospodarstva, kretanjima u razvijenim svjetskim ekonomijama te ponudi na drugim fakultetima. Svakako, i temeljem ankete gospodarstvenicima o tome što im treba, koje kompetencije, sposobnosti i znanja budućeg djelatnika, kaže novoizabrana dekanica FET-a, izvanredna prof. dr. sc. Ksenija Černe, koja će funkciju u trogodišnjem mandatu preuzeti s novom akademskom godinom.

Černe je zaposlena na FET-u od 2004. godine, a profesionalni put počela je kao asistentica na Katedri za računovodstvo na kojoj je i danas angažirana u zvanju izvanrednog profesora. Nositeljica je i sunositeljica niza računovodstvenih predmeta.

Jedno od izuzetno traženih i važnih zvanja ključnih za svaki poslovni sustav upravo je knjigovođa odnosno računovođa. Pogotovo ako je to računovođa dovoljno iskusan da može uočiti prilike za ulaganjem, dati savjet i unaprijed nešto procijeniti. Dakle, ne učimo studente samo proknjižiti, već iščitati i proanalizirati, kaže Černe. FET radi na edukaciji ovog značajnog kadra kojeg na tržištu u ovom trenutku nedostaje.

S Fakulteta je krenuo i Centar za razvoj karijera. Riječ je o svojevrsnom bazenu budućih kadrova koji se biraju već tijekom studija. S druge strane, radi se na međunarodnoj suradnji s naprednim svjetskim sveučilištima među kojima su ona u Kanadi, Australiji, Brazilu, Izraelu, Armeniji i drugim državama.

U svibnju će se na FET-u održati International Staff Mobility Week. To je tjedan, tijekom kojega dolaze profesori iz svih zemalja partnera i okupljaju se na jednom mjestu, u ovom slučaju u Puli. I ne samo da oni upoznaju naše profesore, već se profesori koji dolaze, primjerice, iz Njemačke, Austrije, Italije, Izraela, međusobno upoznaju i razmjenjuju iskustva.

Uz ostale preddiplomske, specijalističke i doktorske studije, danas je tu združeni studij 'Međunarodni odnosi i menadžment', što ga FET ostvaruje s partnerima iz Austrije, Slovačke i Mađarske.

Opširnije poslušajte u nastavku.

FET Pula intenzivno radi na međunarodnim programima i studijima