Glazbena terapija krenula i u Puli za pomoć osobama s teškoćama i ostalima

Glazbena terapija krenula i u Puli za pomoć osobama s teškoćama i ostalima

(foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)

U Puli je ovih dana otvoren prvi obrt koji se bavi Glazbenom terapijom. U razvijenim je zemljama ova profesija izuzetno značajna u procesu rehabilitacije, ali i osobnog razvoja i napredovanja. Usmjerena je svim dobnim skupinama, od beba, do radno aktivnog stanovništva i osoba treće životne dobi.

Primjenjuje kod osoba s psihičkim poremećajima, teškoćama u učenju, Alzheimerovom bolešću, problemima ovisnosti i drugim poteškoćama. Puljanka Andrea Prenka, glazbena je pedagoginja i glazbena terapeutkinja. Završila je glazbenu pedagogiju u Puli, istovremeno studij Glazbene terapije u Sloveniji, u prvoj generaciji studenata ovog smjera.

U razvijenim zemljama glazbena terapija ima značajnu ulogu u pomoći osobama s poteškoćama, ali i razvoju društva općenito. Andrea Prenka radila je tijekom školovanja na onkološkom odjelu 'pedijatričke klinike' u Ljubljani, u pulskim Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda i Vili Mariji za starije osobe te u drugim ustanovama i na projektima.

Radi se na posebnim instrumentima, a terapija se primjenjuje se individualno i grupno, a terapeuti koriste razne tehnike kao što su slobodna improvizacija glasom, sviranjem ili pokretom, potom improvizacija na određenu temu, pjevanje i druge.

Pri ovakav obrt u Puli, uz potporu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Andrea je otvorila ovih dana. Obrt je to u sklopu kojega pruža pomoć osobama s poteškoćama, ali i svim građanima jer je terapija glazbom namijenjena svima, a prostora za razvoj ove profesije, ističe Andrea Prenka, ima jako puno.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Glazbena terapija krenula i u Puli za pomoć osobama s teškoćama i ostalima