Građani nedovoljno upoznati s procesom mirenja

Građani nedovoljno upoznati s procesom mirenja

(foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)

U pulskom Uljaniku proteklih je dana održan proces mirenja. Taj je proces u brodogradilištu vodio Božidar Kokić koji ističe kako se u Hrvatskoj, pa tako i u Istri, proces mirenja ne koristi dovoljno. U razvijenim zemljama medijacija donosi znatnu uštedu strankama te rasterećenje sudova.

Kod raznih slučajeva traži se treća strana koja pomaže u rješavanju problema. Medijator ili miritelj sudjeluje u dogovoru kako bi dvije strane komunicirale i zajedno došle do rješenja.

Kod nas se, nažalost, proces mirenja nedovoljno koristi, no u zapadnim zemljama taj proces strankama štedi novac, energiju i vrijeme te znatno rasterećuje sudstvo.

Božidar Kokić u Istarskoj županiji djeluje u funkciji miritelja pri kolektivnim radnim sporovima; za to ga je odredilo Gospodarsko-socijalno vijeće. Proces mirenja nije nimalo lagan, kaže Božidar Kokić. Velika je razlika između medijacije i suda.

Nema negativnih, već samo pozitivnih posljedica mirenja. Sve izgovoreno tijekom medijacije ne može se upotrijebiti u sudskim procesima. Medijacija završava sklapanjem nagodbe koja može imati i ovršnu ulogu. Sve informacije dostupne su pri Hrvatskoj udruzi miritelja.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Građani nedovoljno upoznati s procesom mirenja