Gradi li se u Poreču prometnica kroz Bakinu šumu?

Gradi li se u Poreču prometnica kroz Bakinu šumu?

(foto: Igor Kralj/Pixsell)

Bakina šuma, koja se nalazi na području grada Poreča, posvađala je građane i Upravu Poreča. Zbog novog urbanističkog prostornog plana u gradu, odnosno dijela koji se odnosi na Poreč-Jug, građani su pokrenuli peticiju.

Više od 900 potpisa stanovnika Novog naselja, ali i drugih građana Poreča prosvjeduje protiv gradnje prometnice kroz legendarnu Bakinu šumicu. U Gradu pak tvrde kako prometnica uopće neće ići kroz spomenutu zelenu oazu.

Novi urbanistički prostorni plan velik je dio prostornih rješenja preuzeo iz plana koji je na snazi od 2009. Tada nije bilo pritužbi građana, kažu nam u Gradu i dodaju kako je iz povijesnog i katastarskog pregleda te stanja na terenu vidljivo da se u svim dosadašnjim, pa tako i u novom planu, Bakina šuma - štiti. No ovdje je zapravo riječ o dvije katastarske čestice, kaže Damir Hrvatin, pročenik Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša. " Jedna je u vlasništvu Republike Hrvatske s kulturom parka, to je Bakina šuma, a druga se čestica nalazi između Bakiše šume i stambenog naselja i u vlasništvu je Instituta za poljoprivredu i turizam i kulturi voćnjak i nadstrešnica", pojašnjava Hrvatin.

No već godinama tu nema voćnjaka, a upravo bi tim dijelom trebala ići prometnica. No stanovnici Novog naselja, ali i dio oporbe, ipak negoduju. Njih čak 900 stavilo je potpis na peticiju. Maurizo Zennaro nezavisni gradski vijećnik ističe kako je ovo što je bilo dosad proizvod nedostatka komunikacuije gradske uprave i Mjesnog odbora Anke Butorac.

Pa je tijekom prekratke javne rasprave, reći će građani, pokrenuta peticija. Marijan Trifunac inicijator ističe kako je općepoznato da se Prostorni planovi u Istri koriste kao instrument klijentelizma i zarobljivanja zajednice. Našim potpisom građani Poreča su rekli da ne žele biti dio toga, kaže Trifunac.

I tvrde da cesti u Bakinoj šumi ili pokraj nje nema mjesta. A još manje rotoru tvrdi Porečanka Katica Prpić: "Mi koji živimo u Novom naselju nemamo osjećaj da su nam ulice male, da nam nedostaje kružni tok, pa Poreč ima najviše kružnih tokova u Hrvatskoj".

U Gradu će reći da je to zbog veće sigurnosti u prometu. Peticiju će uvažiti kao i primjedbe s javne rasprave, no vrlo je izgledno, čim bude novca u gradskoj blagajni, prometnica će se graditi.