Gradsko vijeće Pule: Kaštijun do kraja godine treba poduzeti potrebne mjere

Gradsko vijeće Pule: Kaštijun do kraja godine treba poduzeti potrebne mjere

Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Vijećnici pulskog Gradskog vijeća, bez oporbe, sinoć su jednoglasno prihvatili Zaključak o Kaštijunu kojim se tvrtka poziva da hitno poduzme sve potrebne aktivnosti u koordinaciji s Istarskom županijom i ostalim komunalnim poduzećima na području Istre radi rješavanja pojave neugodnog mirisa.

Na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća Pule zatraženo je da do kraja ove kalendarske godine Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun d.o.o. Gradskom vijeću dostavi izvješće o planiranim i poduzetim mjerama.

Zašto zadnja točka dnevnog reda a ne tematska sjednica o Županijskom centru za gospodarenje otpadom Kaštijun - pitanja oporbe, primjedbe i argumenti, odgovori - a nakon rasprave - oporbeni su vijećnici napustili su sjednicu Gradskog vijeća Pule.

U izvješću o radu Kaštijuna direktor tog trgovačkog društva Darko Višnjić rekao je kako se na razini Hrvatske odvojeno prikuplja 10 posto otpada, u Istri 12, dok su preuzeti ciljevi Europske unije do kraja godine pedeset posto. Problem su veće količine otpada i njegov sastav, koji nije onakav kakav smo planirali na Kaštijunu.

'Osnovna zakonska postava je da komunalna društva moraju predati MKO ili miješani komunalni otpad na Centar, a mi smo ga dužni primiti. Znači, zašto nismo stajali na maksimalnom kapacitetu od 390 tona, razlog je baš taj razlog što smo zakonski dužni primiti otpad.', rekao je Višnjić i dodao kao su kazne neminovne.

Predsjednik Gradskog vijeća Ticiano Sošić pročitao je slijedeći Zaključak: prvo, da se Trgovačko društvo Kaštijun d.o.o. poziva da hitno definira sve potrebne tehničko-tehnološke mjere i da poduzme sve potrebne aktivnosti s ciljem sanacije i sprječavanja neugodnih mirisa u koordinaciji s Istarskom županijom, ostalim jedinicama lokalne samouprave i s isporučiteljima javne usluge sakupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada na području Istarske županije.

I pod drugo, poziva se Uprava Kaštijuna ovom Gradskom vijeću do kraja godine dostavi izvješće o planiranim i poduzetim mjerama za ostvarenje cilja s točke jedan ovog zaključka. U obrazloženju, Uprava Kaštijun je izvijestila Gradsko vijeće o stanju i radu postrojenja u okviru Kaštijuna ta je potrebno hitno definirati i poduzeti odgovarajuće aktivnosti i mjere kako bi se u narednom razdoblju spriječilo širenje neugodnih mirisa koje uznemirava sugrađane i goste. To je potrebno koordinirati s Istarskom županijom, jedinicama lokalne samouprave, koje koriste uslugu obrade otpada od Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun uz primjenu svih potrebnih tehničko tehnoloških mjera.

Jednoglasno, bez oporbe, četrnaest vijećnika usvojilo je ovaj Zaključak.

Sve su točke dnevnog reda prihvaćene, uz ostalo odluka o donošenju Plana održive urbane moblilnosti Grada Pule, Herculanei su dodijeljena sredstva za kupovinu novih polupodzemnih posuda za otpad, donesena je odluka o dodjeli novca Vodovodu za gradnju magistralnog cjevovoda do turističke zone Verudela. Također, usvojen je polugodišnji izvještaj odnosno dopuna izvršenja proračuna za ovu godinu.