Gripa u Istri u porastu, oko tisuću oboljelih

Gripa u Istri u porastu, oko tisuću oboljelih

(foto: Dino Stanin/PIXSELL)

U Istri je do 28. siječnja prijavljeno 811 oboljelih od gripe. Dok je samo u proteklom tjednu prijavljeno čak 375 osoba, što je znatno više u odnosu na prethodne tjedne. Je li ovo vrhunac sezone još je teško reći, ističu u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije.

Porast broja oboljelih povezan je sa završetkom zimskih praznika i godišnjih odmora te dolaskom predškolske djece u vrtiće a djece u školu te radnoaktivnog stanovništva u kolektive. Tako se virus gripe lakše širi uobičajenim socijalnim kontaktom.

Prema riječima voditeljice Odjela za operativnu epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, epidemiologinje Branke Sep Ševerdije, gripu treba ozbiljno shvatiti. Antibiotici ne dolaze u obzir. Treba snižavati temperaturu, piti tekućine, suzbiti kašalj i jesti laganu hranu bogatu voćem.

Najučinkovitija zaštita jest cijepljenje protiv gripe. Odaziv je ove godine bio jako dobar. Uz to, treba izbjegavati boravak u prostorijama s puno ljudi, često ih prozračivati i često prati ruke. Je li ovo vrhunac gripe ove godine teško je reći. Gripa voli hladnije vrijeme, koje ove godine još nije posve stiglo i možda kasni.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Gripa u Istri u porastu, oko tisuću oboljelih