Havarija u Uljaniku - naftna mrlja osigurana - oštećenja se utvrđuju

Havarija u Uljaniku - naftna mrlja osigurana - oštećenja se utvrđuju

Dusko Marusic/PIXSELL

Nakon jučerašnje havarije u pulskom Uljaniku gdje je u naletu bure brod platforma u izgradnji udario u manji brod prepun goriva, za sad nema opasnosti od većeg onečišćenja mora. Uočena naftna mrlja okružena je nepropusnim branama, ali još se ne zna jesu li spremnici potonulog broda oštećeni.

Posljedice jučerašnje havarije u Uljaniku sanirat će se danima. Ozlijeđenih nema, materijalna šteta je velika međutim ostaje prijetnja od daljnjeg istjecanja nafte iz oštećenog potonulog broda u koji je pod naletima orkanske bure udario brod "Apollo"u izgradnji. Naftna mrlja je okružena plutajućim upijajućim branama. Lučka kapetanica, voditeljica Stožera za krizne situacije Dolores Brenko Škerjanc kaže kako za sad sve drže pod kontrolom.
Iz mora je izvađen zauljeni krupni plutajući otpad, a uz upijajuće brane u more je postavljen skimer, uređaj za čišćenje mora. Potonuli brod s 14 tona goriva još nije izvađen pa bojazan od daljnjeg onečišćenja ostaje dok se ne utvrde i otklone eventualna oštećenja na potonulom brodu.
U pulskoj lučkoj kapetaniji i u Uljaniku vjeruju kako će do kraja tjedna potonuli brod biti izvučen te sanirane posljedice jučerašnje havarije.