Hoće li Muzil potpuno prijeći u privatne ruke?

Hoće li Muzil potpuno prijeći u privatne ruke?

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Hoće li Muzil, čija površina zauzima gotovo četvrtinu grada Pule, potpuno preći u privatne ruke? Ova je vijest prošlog tjedna uzbunila Puljane, jer se dosad govorilo isključivo o koncesiji. Stoga je riječ "prodaja" među građanima odjeknula kao bomba.

Počelo je ovako. "Ovo će biti privatizirano i ponuđeno na tržištu za velike investicije. Prodaja, dakle? Da", rekao je ministar državne imovine Goran Marić.

Dio grada veličine Muzila nije prodan nikad u pulskoj povijesti, kažu iz "Zelene Istre".  Dušica Radojčić iz Zelene Istre kaže: "Ministar Marić je jednom drugom prilikom isto tako nedavno izjavio da je vlasništvo nad zemljištem predstavlja materijalnu i psihološku sigurnost jednog naroda i temelj njegovog identiteta. Očito je što se gubi prodajom tako velike površine jednog grada", pojasnila je Radojčić.

Radojčić napominje kako država po Zakonu o upravljanju državnom imovinom ima pravo prodavati direktnom prodajom, bez javnog natječaja. Dovoljno je da nešto proglase projektom od strateškog interesa. No, iz grada Pule, manjinskog vlasnika Muzila, demantiraju da će Muzil biti prodan. Resorni pročelnik Giordano Škuflić kaže: "Koliko je meni poznato, na našim sastancima nikad nije bilo govora o prodaji Muzila, u bilo kojem obliku, prema tome ja vjerujem da je takav jedan termin možda jedna mala pogreška ministra Marića", rekao je Škuflić.

Škuflić naglašava kako je GUP-om definirano da Muzil mora imati društvene i javne sadržaje te da nikako ne može postati privatni posjed. Koautor knjige o bivšim vojnim nekretninama u Hrvatskoj, Igor Tabak, napominje kako je Muzil kao slojevita vojna baština neprocjenjiv, i da će biti upropašten pretvaranjem u turistički rezort. " Tu ima puno stvari koje se isplati izložiti, ima puno koje bi bile zanimljive ne samo ljubiteljima vojske i vojnih fortifikacija, nego zapravo i širem turizmu jer toga nema baš puno u cijeloj Europi takvih glavnih velikih ratnih luka, posebno onih koje se mogu razgledati", istaknuo je Tabak.

Koncesija, ili prodaja, ostaje pitanje koliko će država odgovorno i promišljeno iskoristiti ovaj neprocjenjivi prostor.