Hoće li se Uljanikovi radnici ikad vratiti u tamošnje hale?

Hoće li se Uljanikovi radnici ikad vratiti u tamošnje hale?

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Stotinjak se radnika vratilo u brodogradilište Uljanik. Čište, kose travu, podmazuju - rade sve osim onoga do čega im je stalo - gradnja brodova. Može li se ona u Uljaniku pokrenuti, malo je vjerojatno.

Nade se u Uljaniku polažu u izvješće stečajne upraviteljice Marije Ružić koja predlaže likvidaciju Uljanika i osnivanje nove tvrtke na koju bi se prenijela koncesija.

S druge strane svlačionica na Uljanikovom otoku, nekada puna radnika, danas je prazna. "Kao što vidite, sada je sve prazno, zapušteno, sve uništeno kao i cijeli Uljanik u principu, čeka neke bolje dane", ističe Marko Alviž iz Uljanik brodogradilišta d.d. u stečaju.

Te bolje dane stari uljanik neće dočekati. Brodogradnja u Puli možda hoće. I to na način da se sve ono dobro, koncesija, oprema i ljudi koji bi se zaposlili, prenese u jedno društvo koje nema tog tereta, dok bi se Uljanik d.d. likvidirao, a s ovim bi se nastavila djelatnost brodogradnje i s time bi nastavili Uljanikovu tradiciju, pojasnio je bivši radnioki i vjerovnik Samir Hadžić

Ta tvrtka je Uljanik brodogradnja 1856. Nade se polažu u jedini brod na navozu. "Jedan od najboljih brodova u toj klasi, taj brod je gotov 40 posto, i on bi za razliku od prijašnjeg plana koji se temeljio na gradnji 514, trebao biti temelj za oporavak novog Uljanika", ističe Marko Alviž. 

No, ima li radnika za novi Uljanik? "Došli smo raditi i time pokušat obnovit staro brodogradilište, zapravo nikad neće biti ono staro ali ajmo od početka, pa da krenemo radit dalje brodove", kaže Franko Belas iz Uljanik brodogradilišta d.d. u stečaju. Dodaje i kako se trenutačno kosi trava, pripremaju razni pogoni, podmazuju se dizalice, pripremaju se hale, spremaju se razni alati, da se vidi što ima točno.

Razgovara se s bivšim radnicima. Treba znati na koga se može računati ako se nešto pokrene. Pregovara se i s mogućim partnerima. Spominje se Tehnomont i talijanski Fincantieri. "Razgovaramo o mogućoj suradnji, mi ne možemo iznajmljivati halu, naš je ključ pokrenuti poslove, tako da pokušamo dogovoriti s potencijalnim partnerima poslove koje će voditi Uljanik brodogradilište", rekao je Emil Bulić iz Uljanika d.d. u stečaju.

Po tko zna koji put, pred Uljanikom je novi plan za spas onoga što se spasiti da. No taj će plan prvo razmotriti vjerovnici na skupštini 18. prosinca.